Jeste li znali? Ovoliko košta jedan pad na utrkama MotoGP-a

Jeste li znali? Ovoliko košta jedan pad na utrkama MotoGP-a
foto: DPA/PIXSELL

Mnogi fanovi motociklizma uživaju u predstavama vozača, a jeste li se ikada zapitali koliko otprilike košta jedan pad vozača s motocikla u kraljevskoj klasi?

1

Pogreške su neizostavan dio svakoga sporta jer tko radi taj i griješi pa je tako i u motociklizmu, jedan trenutak nepažnje i već ste u ogradi ili nekim gumama i ako ste imali sreće prošli ste samo s ogrebotinama i nekolicinom modrica.

1

No motocikl namijenjen utrci svjetskoga prvenstva neće proći samo s "manjim“ "ozljedama" nego će to koštati najmanje 15.000 eura. Teži padovi mogu "ozlijediti“ motocikl za čak 100.000 eura, što za manje odnosno privatne timove iza kojih ne stoje tvornice poput Honde, Yamahe i drugih, čini ozbiljnu ekonomsku anomaliju.

1

Manji timovi si u prosjeku mogu dozvoliti jedan eventualno dva pada, radi financijske stabilnosti, ali i nemogućnosti nabave pojedinih dijelova u kratkome razdoblju. Za neke dijelove isporuka traje i do 6 tjedana, poput 10.000 eura vrijednih karbonskih kočnica ili para kotača, za koji treba izdvojiti 4000 eura, a mijenjaju se prilikom svakoga malo jačeg pada. Zaključak je da voditi konkurentnu ekipu u MotoGP-ju nije nimalo lak ni jeftin posao pa ako nemate posložene sve kockice vrlo brzo ćete se naći u bankrotu. Naravno, u svemu treba imati i malo sreće!

1

 

Komentari