Ovo je najskuplji motocikl ikada, a prodan je za 5,5 milijuna kuna

Ovo je najskuplji motocikl ikada, a prodan je za 5,5 milijuna kuna
foto: New Atlas

Vincent Black Lightning iz 1951. rekorder je svoga doba, a od jučer i sadašnjega, jer je postigao aukcijsku cijenu 749.275 eura, a evo i zašto...

Britanac Philip Vincent začetnik je motokompanije Vincent HRD, koja je proizvodnju motocikala započela 1928. godine. Dvadeset godina poslije iz tvornice izlazi legendarni model Vincent Black Lightning, a proizveden je svega 31 primjerak.

1

Proizvodnja je trajala do 1952. Ovaj motocikl "harao" je svjetskim trkalištima, pobijedio je u 80 posto utrka, a postavio je i brzinski rekord svoga doba. Brojnim povijesnim rekordima dodao je i ovaj suvremeni ostvarivši prodajnu cijenu čak 749.275 eura.

1

Od prvog dana u vlasništvu trkaća Jacka Ehreta, koji je svojedobno postavio australski rekord jureći brzinom 228 km/h. Jack je preminuo 2001. u 78. godini života, a motocikl je naslijedila obitelj. U njihovu vlasništvu se zadržao do ove godine kada je obitelj, uz pomoć aukcijske kuće Bonhams, odlučila prodati trkaću legendu. Dvocilindrični motor V radnog obujma 1000 cm3, zračno hlađenje i 70 konja omogućavalo je ovom "sportašu" brzinu od 250 km/h što mu je bilo i više nego dovoljno da nosi titulu najbržeg motocikla na svijetu.

1

Mnogi stručnjaci uvjereni su da je, između ostalog, bio i najcjenjeniji dvokotač svoga vremena. Prodani primjerak u potpunosti je u originalnom stanju te u njegovu restauraciju nije uložena niti jedna lipa. U svojoj 66 godina dugoj povijesti prešao je svega 8000 kilometara, pretežito na stazi ili u ostvarivanju brzinskih rekorda.

1

Komentari