Legendarna Grupa B: 'Zlatna era' koja je zauvijek obilježila WRC

Legendarna Grupa B: 'Zlatna era' koja je zauvijek obilježila WRC
foto: Arhiva

Grupa B bila je skupina mitskih reli-automobila koji su 80-ih godina prošloga stoljeća harali makadamskim putevima svijeta, a ostala je zapamćena kao jedno od najuzbudljivijih razdoblja u povijesti WRC-a

Sustav pravila i regulacija uvedenih u svjetsko reli-prvenstvo davne 1982. godine rezultirala je pojavom najbržih, najjačih i najsofisticiranijih reli-automobila ikada proizvedenih u povijesti toga sporta. Često se naziva 'zlatnom erom' relija.

1

No, razdoblje s nekoliko teških nesreća koje su završavale pogibijama vozača ili gledatelja rezultiralo je ukidanjem Grupe B nepunih pet godina nakon njezina začetka. 

Manjak sigurnosnih uvjeta na stazama često je rezultirao gomilom gledatelja koji su doslovno iskakali ispred jurećih automobila koji su u tome razdoblju razvijali vrtoglave brzine po nerijetko lošim makadamskim i blatnjavim putevima diljem svijeta. Kratka sudbina 'zlatne ere' relija zapečačena je na reliju Korzika 1986., kada su Henri Toivonen i njegov suvozač Sergio Cresto poginuli u strahovitoj nesreći koju je najvjerojatnije uzrokovala prevelika brzina.

1

Male, odnosno nikakve restrikcije automobila od strane FIA-e, proouzročile su to da su automobili prštali od snage, a pred samo ukidanje razvijali su preko 600 KS i bili teški oko jedne tone. Jednostavno su postali "nevozivi" i preopasni, kako za vozače tako i za gledatelje.

1

Era Grupe B smatra se jednom od najkompetitivnijih i najuzbudljivijih u povijesti relija. Kombinacija ultralakih karbonskih i aluminijskih šasija, sofisticirane aerodinamike i kolosalnih zaliha konjskih snaga rezultirala je razvitkom pravih 'bolida' čije performanse, ni tri desetljeća kasnije, nitko nije nadmašio.

Audi Quattro, Lancia 037, Lancia Stratos, Ford RS200, Peugeot 205 T16 su, malo je reći - legende, kao i njihovi vozači. Kao najuspješniji vozač te ere slovi Timo Salonen, koji je uspio skupiti čak sedam pobjeda.

1

Mnoga druga legendarna imena poput Arija Vatanena, Juhe Kankkunena i Henrija Toivonena bila su za upravljačima ovih zvijeri. Upravo je Finac Juha Kankkunen, četverostruki prvak svijeta u reliju, izjavio: "WRC je za dečke, a Grupa B je bila za muškarce."

1

Komentari