Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu

Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu
foto: Arhiva Auto start

S ovih sedam ključnih savjeta za vožnju automobilom po sniježnoj podlozi lakše ćete prebroditi nekoliko dana u godini kada je većina hrvatskih prometnica barem u nekome dobu dana zatrpana snijegom…

Pažljivo s papučicama gasa i kočnice

Početak svake vožnje počinje stiskanjem papučice gasa, a završava stiskanjem papučice kočnice. I na jednoj i na drugoj papučici treba biti pažljiv i umjereno je stiskati. Nikako nemojte naglo kretati, a kočenje treba započeti malo prije kako ne bi došlo do prejakoga stiskanja papučice, a samim time i do blokiranja kotača i proklizavanja.

1

Ne radite nagle pokrete

U prometu ništa nemojte raditi naglo, vožnju prilagodite ostalim uvjetima na cesti kao naprimjer broju semafora i drugih sudionika... Zapamtite, po snijegu sve traje duže pa si zato dajte vremena za svaku radnju koju morate obaviti, ali nikako nemojte činiti agresivne i nagle pokrete.

1

Držite dovoljan razmak

Držanje razmaka jedan je od glavnih sigurnosnih čimbenika, pa zato, ako za suha vremena držite razmak pet sekundi iza drugoga vozila, za snijega to produžite na 10 sekundi. Tako ćete si dati više vremena dođe li do naglih kočenja vozila ispred vas.

1

Upoznajte svoje kočnice

Nemarnim ili kasnim kočenjem zadat ćete sebi više glavobolje nego zabave, a kako biste to izbjegli bitno je dobro poznavati kočnice na svom automobilu. Nebitno je imate li ABS ili se vaši kotači blokiraju, kočenje probajte izvesti laganim, isprekidanim stiskanjem papučice kočnice, što će spriječiti uključivanje ABS-a i blokiranje kotača.

1

Izbjegavajte potpuna zaustavljanja

Vrijeme kretanja za snijega produžuje se, a samim time stvara se kolaps u prometu, stoga ako se ne morate zaustavljati izbjegavajte ga. Radnja kretanja će se ubrzati, ako niste u potpunosti zaustavili svoje vozilo, a to ćete učiniti ranijim usporavanjem vozila i puštanjem da se "kotrlja" prema semaforu dok čekate zeleno svjetlo.

1

Uzmite zalet za uzbrdicu

Život u brdovitim naseljima može predstavljati velike probleme poput proklizavanja vozila na strminama. Jedan od savjeta je da pri dolasku na strminu imate zadovoljavajuću brzinu koja će vam dati potrebnu inerciju. Nikako se nemojte pokušavati zaustaviti na strmini. Pazite s gasom jer s prevelikom dozom gasa vaše će vozilo proklizati. Spuštanje izvedite bez gasa, pri što manjoj brzini.

1

Ako ne morate, ne krećite na put

I zadnji, ali ne i najmanje vrijedan savjet je da ipak ostanete doma. Nemaju svi potrebnu vještinu za vožnju po ledenim i snježnim cestama, pa ako već ne morate voziti, snježne pahulje promatrajte iz sigurnosti svoga doma.

1

Komentari