Zima je pred vratima, od 15. studenog obvezna zimska oprema

Zima je pred vratima, od 15. studenog obvezna zimska oprema
foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

S dolaskom hladnijega vremena iz ormara smo lagano počeli vaditi kapute i jakne, a ista stvar je i s automobilom. Zakonski mu do 15. studenog morate staviti zimske gume i svu pripadajuću zimsku opremu, kao i držati svjetla upaljena i po danu...

Iako zima klimatološki počinje tek s prvim danom prosinca, a kalendarski 21. prosinca, već od 15. studenog zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj. U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.), koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obvezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće do 15. travnja iduće godine, dakle od 15. studenog 2017. godine do 15. travnja 2018. godine.

1

Prema Odluci, obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obvezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. 

1

Pod zimskom opremom za vozila s najvećom dopuštenom masom do 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg, pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

1

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnome vozaču prijeti novčana kazna 700 kuna.

1

Također, od 15. studenog obvezna je i upotreba dnevnih ili glavnih svjetala i danju i noću, radi poboljšanja sigurnosti u prometu. Za svakoga vozača koji se ne bude pridržavao ove obvezne zimske odredbe predviđena je novčana kazna u iznosu 300 kuna. 

1

Odmah ćemo pojasniti što zakon podrazumijeva pod kratkim, a što pod dnevnim svjetlima. Noviji automobili su opremljeni dnevnim svjetlima koja se pale automatski i razlikuju se od kratkih svjetala. Čestosu to svjetla u LED tehnologiji, koja troše manje energije, a ušteda energije je i u tome što se s njima ne pali osvjetljenje na komandnoj ploči. Kratka svjetla su standardna oborena svjetla koja koristimo noću, piše Večernji.hr.

1

Dakle, pozicijska svjetla po danu nisu dovoljna, treba koristiti dnevna svjetla (ako ih imate u automobilu) ili kratka svjetla. Noću i u slučaju smanjene vidljivosti, podrazumijeva se, moraju biti upaljena svjetla i to najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani. Novčana kazna za vožnju bez svjetala noću iznosi 500 kuna. Na motociklu i mopedu za vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, piše Večernji.hr.

Tagovi.

zimska guma

Komentari