Početna Novosti 319 pregleda

12 savjeta i preporuka za putovanje u ljetnim mjesecima

putovanje
Vidi galeriju 1/7
12 savjeta i preporuka za putovanje u ljetnim mjesecima 12 savjeta i preporuka za putovanje u ljetnim mjesecima 12 savjeta i preporuka za putovanje u ljetnim mjesecima 12 savjeta i preporuka za putovanje u ljetnim mjesecima 12 savjeta i preporuka za putovanje u ljetnim mjesecima 12 savjeta i preporuka za putovanje u ljetnim mjesecima 12 savjeta i preporuka za putovanje u ljetnim mjesecima

Pripremili smo nekoliko savjeta koja će olakšati vožnju ljeti te vas za sve moguće poteškoće dobro pripremiti

Svake godine brojni turisti iz cijele Europe kreću automobilom na putovanje do najomiljenijih turističkih destinacija. Lani se cestama u inozemstvo uputilo 42 posto Europljana, a 65 posto njih putovalo je automobilom ili drugim motornim vozilom. No, putovanje ljeti prate brojni izazovi - ispitivanja pokazuju kako se gotovo trećina kvarova i tehničkih problema s vozilom (32 posto) događa na putu do ciljanoga ljetovališta. Također, nedovoljno je poznato kako se većina prometnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima jer vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnome prometu ljeti nego zimi. Stoga je nužno intenzivnije osvješćivanje javnosti o sigurnosti na cestama.

putovanje | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

Pripremili smo nekoliko savjeta kako olakšati putovanje i dobro se za njega pripremiti.

1. Ne preopterećujte vozilo: Prevelika težina može loše utjecati na vozne značajke vozila. Prtljagu nemojte slagati više od visine zadnjih sjedal jer tako znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju nagloga kočenja predmeti složeni straga odlete naprijed. Kada je prtljažnik pun, ne stavljajte prtljagu u vozilo između putnika nego radije upotrijebite krovni prtljažnik ili prikolicu.

2. Siguran priključak kamp-kućice ili teretne prikolice: Ako vozilom vučete prikolicu dvaput provjerite svjetla, kočnice, gume, kuke i sigurnosne sajle te pregledajte je li sve sigurno priključeno.

putovanje | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

3. Dostupnost potrebnih stvari: Hranu, piće, pelene, lijekove, igračke za djecu i stvari koje bi vam tijekom vožnje mogle trebati čuvajte na lako dostupnome mjestu.

4. Pucanje gume: Vodite računa o tome da se u vožnji može probušiti guma. Provjerite koje je rješenje za vaše vozilo primjerenije: rezervna guma ili pribor za popravak. Uvijek imajte pri ruci broj telefon za pomoć na cesti. U takvoj situaciji puno neugodnosti mogu vam uštedjeti gume s npr, Goodyearovom tehnologijom RunOnFlat, koja omogućava prelazak udaljenosti do 80 km s probušenom gumom (tako se možete odvesti do radionice gdje će vam gumu zamijeniti).

putovanje | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

5. Razlike u prometnim propisima: U različitim zemljama vrijede različita ograničenja brzine, a negdje i nenapisana pravila koja je svakako dobro poznavati. Aplikacija Goodyear Road Safety App prava je adresa za podrobne informacije o pojedinim državama!

6. Odmor: Uvažavajte svoj bioritam i otputujte u vrijeme kad je vaše tijelo naviklo biti budno i aktivno. Ako je ikako moguće, na cestu krenite prije prometnih gužvi te izbjegnite prometne zastoje i vrućinu.

putovanje | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

7. Sigurnost na prvome mjestu: Prilagodite način vožnje situaciji na cesti (gužvi, vrućini, vidljivosti, mogućemu duljem putu kočenja zbog veće opterećenosti vozila i sl.). Vodite računa o vozilu koje je opterećeno prtljagom i o suputnicima koji za vožnje mogu činiti više smetnji.

8. Odgovarajuća sigurnosna udaljenost i okolica: Na cesti obratite pozornost na promet oko sebe i pridržavajte se sigurnosne udaljenosti.

putovanje | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

9. Zagrijavanje automobila: Kako pokazuju ispitivanja, visoke temperature imaju jednak učinak kao 0,5 promila alkohola u krvi. Ako na automobilskim staklima nemate sjenila, ljeto je pravo vrijeme da razmislite o njihovoj kupnji.

10. Putovanje s obitelji: Sve vrijeme pazite na cestu, posebno kada putujete s djecom. Za brzine 100 km/h auto u sekundi prijeđe približno 30 metara. Ako se samo na tri sekunde okrenete prema djeci otraga, to može imati kobne posljedice.

putovanje | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

11. Na put s kućnim ljubimcima: Nikada ne smijete dopustiti životinjama da se za vožnje slobodno kreću uautu. Za iznenadnoga manevra ili nagloga kočenja životinje se mogu ozlijediti ili ozlijediti druge putnike. Pobrinite se da budu u prozračnoj košari ili kavezu, odnosno zaštićeni posebnim pojasom.

12. Napumpanost guma: Teška prtljaga ili prikolica koju vučete i za vozilo i za gume znače dodatno opterećenje. Ako je vozilo potpuno opterećeno putnicima i prtljagom, tlak u gumama mora biti viši. I ljetna vrućina povećava tlak u gumama. Treba ga provjeriti kad su gume hladne, dakle prije putovanja i prilagoditi ga težini natovarena vozila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.