Audi pod istragom: Istražitelji neočekivano upali u tvrtku

Audi pod istragom: Istražitelji neočekivano upali u tvrtku
foto: NZ Performance

Njemački pravni organi pročešljali su Audi "od A do Ž" povodom istrage u kojoj se njemačkog proizvođača auta sumnjiči za lažiranje podataka o štetnim ispušnim plinovima.

Audi je jedan od 12 brendova koje u svojoj grupaciji broji njemački div Volkswagen, a koji se sada našao na meti njemačkih istražitelja. Oni su, u nazočnosti 18 tužitelja i nekoliko desetaka policajaca, izvršili proširenu istragu povodom aktualne afere Dieselgate, koja potresa Grupaciju Volkswagen.

1

Kako navode njemački izvori istražitelji su upali u sjedište kompanije u Ingolstadtu, u tvornicu u Neckarsulmu, u urede članova Upravnog odbora, u prostorije Odjela za tehnički razvoj, kao i u jedan privatni stan. Sumnja se da je Audi manipulirao testovima kojima je zadovoljena količina emitiranja štetnih plinova na više od 210 tisuća vozila.

1

Inspektori vjeruju kako Audijev početni softver za kontrolu emisije štetnih plinova, a koji je bio uključen pri testiranjima, kasnije nije instaliran u modele namijenjene američkom i europskome tržištu. Iz Audija je stiglo priopćenje kako će potpuno surađivati s njemačkim tužiteljstvom.

1

Komentari