Početna Tech 179 pregleda

Autonomni automobili možda i nisu toliko sigurni, a evo i zašto

1

Autonomija u vožnji razvija se iz dana u dan, a uz nedavnu šokantnu vijest o pogibelji žene koju je lupio autonomni Uberov automobil, još jedan faktor može utjecati na sigurnost autonomne vožnje...

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Nepovoljni vremenski uvjeti mogu biti veliki neprijatelj u vožnji. Snijeg, kiša i magla svakako mogu otežati vožnju i pravovremenu reakciju, no pojavio se još jedan problem, ovaj put za autonomna vozila. Naime, solarno nevrijeme koje uzrokuje geomagnetsku aktivnost i radijaciju može ometati vezu između autonomnoga vozila i GPS satelita koji služi za prostornu orijentaciju. Tako vozilo u trenutku može izgubiti pravac te prouzročiti probleme u prometu.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Scott McIntosh, ravnatelj opservatorija za atmosferska istraživanja u Boulderu, gradu u saveznoj državi Colorado, smatra kako GPS sateliti kao alati za autonomno kretanje vozila nsu najsretnije rješenje. Tvrdi da je nažalost potrebno samo nekoliko prometnih nezgoda da bi se autoindustrija okrenula protiv takvoga naizgled sigurnog načina prijevoza.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

No, proizvođači auta krenuli su u bitku protiv novoga problema. Uz sustav radarskih čitača LIDAR, pomoću kojega se takva vozila kreću u prostoru, za vremenskeih neprilika vozila bi se oslanjala na karte visoke rezolucije kako bi putovanje bilo što sigurnije. Direktor odjela za autoindustriju velike tvrtke Nvidia, čiji se proizvodi mogu naći i u Uberovom programu autonomnih vozila, Danny Shapiro smatra kako proizvođači rade na eliminaciji svih mogućih problema pa razloga za paniku nema.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.