Početna Novosti 45 pregleda

Čovjek koji je brži od metka - u raketi na kotačima po novi brzinski rekord

BRZINSKI REKORD
Vidi galeriju 1/3
Čovjek koji je brži od metka - u raketi na kotačima po novi brzinski rekord Čovjek koji je brži od metka - u raketi na kotačima po novi brzinski rekord Čovjek koji je brži od metka - u raketi na kotačima po novi brzinski rekord

Britanac Andy Green, pilot RAF-a uskoro će stisnuti gas raketno pogonjenog čudovišta snažnog 135.000 KS s kojim će nastojati svrgnuti vlastiti brzinski rekord od 1228 km/h – cilj je 1609 km/h

Uskoro započinje prvo testiranje raketno pogonjenog čudovišta Bloodhound SSC na ravnom platou južnoafričke pustinje Mier. Radi se o vozilu namijenjenom za obaranje brzinskih rekorda na kopnu. Vozač je pilot RAF-a, Andy Green koji će s novim vozilom pokušati oboriti svoj dosadašnji svjetski rekord i to za čak 33% brže. Vozilo SSC trebalo bi probiti barijeru od 1000 milja na sat (1609 km/h). Dosadašnji rekord je 1228 km/h. Bloodhound SSC pokreće Rolls-Royce mlazni motor do brzine od 480 km/h, a onda se uključuje raketni motor Nammo, kojeg proizvodi tvrtka specijalizirana za aeronautiku.

Kuriozitet je i treći motor, Jaguarov V8 benzinac koji služi samo za pokretanje pumpe goriva za raketni motor. Snaga motora je 135 tisuća KS, a ubrzanje od 0 do 1609 km/h trebalo bi trajati samo 55 sekundi. Kod maksimalne brzine, 36 colni aluminijski kotači okretati će se brzinom od 10.200/min. Ubrzanja prati konstantna G sila od 2,5, a usporenje je jačine 3G. Kočenje padobranom aktivira se pri 1300 km/h, a disk kočnice tek kod 400 km/h. Vozilo proizvode aeronautički, aerodinamički i mehanički inženjeri iz V. Britanije. Datum obaranja rekorda biti će objavljen tek kada vozilo u potpunosti bude spremno za obaranje rekorda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.