Početna Novosti 77 pregleda

Googleov mali pametni auto ovog ljeta ide na javne ceste

GOOGLE AUTO

Maleni automobili koji izgledaju kao igračke imat će isti softver kao i veći Lexusi. Google želi vidjeti kako se ponašaju u stvarnosti, a za svaki slučaj imat će vozače

Google nam je prije skoro godinu dana prikazao kako će izgledati njihov samovozeći automobil, a sada su objavili da su spremni s testnog poligona krenuti u javni promet. Kako piše 24sata.hr ovog ljeta tako će se nekoliko prototipa malenog auta, koji izgleda kao igračka, naći na cestama oko Mountain Viewa u Kaliforniji. No, neće automobili biti potpuno sami. Ovo su verzije koje kao i veći Lexusi imaju vozača (koji je ovdje za svaki slučaj) te volan i kočnice. Google ipak želi dokazati da su ovi automobili sigurni i izbjeći nesreće. Prije nekoliko dana objavili su da su njihovi automobili sudjelovali u 11 sudara, ali da niti za jedan nisu bili krivi.

Što se tiče malenog auta, svima je brzina limitirana na 40 km/h, a Google želi prikupiti podatke o tome kako će auto reagirati na izazove stvarnog prometa, gužve, radove na cesti. U sljedećim godinama tako planiraju malene pilot projekte gdje će vidjeti i što ljudi sve očekuju od ovakvih automobila. Za ovaj test koristit će isti softver kao i flota pametnih Lexusa RX450h. Ta je flota dosad iza sebe ostavila skoro 1,6 milijuna kilometara, a tjedno prelaze oko 16.000 kilometara. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.