Grad zbog kamera mora vratiti 2,4 miljuna eura kažnjenim vozačima

Grad zbog kamera mora vratiti 2,4 miljuna eura kažnjenim vozačima
foto: Arhiva

Kamere nisu postavljene iz sigurnosnih razloga, već omogućuju nepravedno stjecanje profita te ometaju vozače u procesu vožnje, glasi sudska presuda...

 

Kamere za brzinu dio su naše svakodnevice, osobito u prometu, a postale su općeprihvaćene. One su površno rješenje kompliciranoga problema s kojim se nadležne institucije ne znaju suočiti. Osim toga, može se reći kako kamere u prometu "zlostavljaju" vozače.

1

O tome govori i primjer iz američke savezne države Ohio, točnije u gradiću New Miami, gdje su kamere ciljano i strateški postavljene na mjestima gdje mogu "ubrati" najviše novca od kazni. Gradić je zato sudskom presudom prisiljen isplatiti povrat novca od naplaćenih kazni, više od 2,4 milijuna eura.

1

Presuda kaže: "Kamere nisu postavljene iz sigurnosnih razloga, već omogućuju nepravedno stjecanje profita te ometaju vozače u procesu vožnje". Jedan od navedenih argumenata na sudu "kaže" kako su gradske vlasti potpisale ugovor s tvrtkom Optotraffic, koja je postavila kamere. Četrdeset posto naknade od naplaćenih kazni New Miami plaća Optotrafficu, a ostalo ostaje u gradskoj blagajni.

1

Od 2012. godine, kada je sklopljen ovaj lihvarski ugovor, ukupno je naplaćeno preko 2,43 milijuna eura kazni. Unatoč donesenoj presudi, agonija vlasti ovoga malog grada i potezanja po sudovima tek je počela. Očekuje ih i proces na vrhovnome sudu države Ohio, jer su povrijeđena i ustavna prava vozača.

1

Postavlja se i pitanje koliko će grad koštati svi ti sudski procesi i tko će to platiti, jer se novac poreznih obveznika ne može trošiti na takve stvari. "Da je New Miami samo malo bolje i pametnije instalirao kamere, nitko ih vjerojatno ne bi primijetio. U redu je biti pohlepan u Americi, samo pritom treba biti diskretan", izjavio je jedan od stanovnika New Miamija.

Komentari