Početna Novosti 276 pregleda

Korak naprijed, nazad dva: Manje dizelaša znači više CO2

Prodaja EU
Vidi galeriju 1/3
Korak naprijed, nazad dva: Manje dizelaša znači više CO2 Korak naprijed, nazad dva: Manje dizelaša znači više CO2 Korak naprijed, nazad dva: Manje dizelaša znači više CO2

Prvi put nakon 2009. udio dizelaša u odnosu na benzince među novoregistriranim autima u Europi je veći u korist benzinaca

Prema podacima ACEA (European Automobile Manufacturers Acssociation), u prvoj polovici godine u europskim je zemljama prodano više benzinaca nego dizelaša, što se nije dogodilo još od 2009. Tržišni je udio dizelaša pao s 50,2 na 46,3 posto, što je u apsolutnim brojevima 152.323 dizelaša manje, no to "nadoknađeno" većim brojem benzinaca. Udio benzinaca u tom je razdoblju iznosio 48,5 posto, a broj "ekoloških" auta je i dalje mizeran.

Prodaja EU | Author: ACEA foto: ACEA

Električni auti čine 1,3 posto prodaje, hibridi 2,6 posto, a vozila na prirodni plin 1,3 posto. Proizvođači pak upozoravaju kako nagli pad prodaje dizelaša dugoročno neće donijeti puno dobroga, čak suprotno, veći udio benzinaca donosi i više CO2, a to predstavlja dodatne izazove u zadovoljavanju budućih ciljeva smanjenja količine CO2. Erik Jonnaert, glavni tajnik udruge ACEA, istaknuo je kako bi potrošače trebalo dodatno potaknuti na kupnju vozila s alternativnim pogonom, ali i implementaciju dodatne infrastrukture za punjenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.