Početna Novosti 129 pregleda

Svjetlo na kraju tunela? Prodaja novih vozila u Hrvatskoj skočila 25 posto!

1

U tmurnome jeku krize najmoćnije hrvatske tvrtke i novih lokalnih izbora osvanula je jedna dobra statistika, a to su podaci o prodaji novih auta u prvih pet mjeseci. U usporedbi s 2016., prodaja je porasla čak 25,5 posto...

U prvih pet mjeseci ove godine u našoj je zemlji registrirano čak 25.280 novih automobila. S obzirom na općenito stanje u državi to je odličan rast od 25,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kupci su uglavnom tvrtke, državne institucije i rent-a-car agencije, a malo je onih koji motorna vozila kupuju za osobne potrebe.

1 | Author: Igor Šoban/PIXSELL foto: Igor Šoban/PIXSELL

Od 1. siječnja do 1. lipnja prodano je najviše, pogađate - Volkswagena. Točnije, čak 3850, što čini tržišni udio 15,23 posto. Slijedi Opel s 2928 novoregistriranih automobila, odnosno 11,58 posto. Prvu trojku zaokružuje Škoda s 2426 prodanih automobila, a četvrto mjesto zauzeo je Renault s 2250 autaq. Slijede ih redom Ford, Suzuki, Dacia, Hyundai, Toyota, Peugeot, Audi, Fiat, BMW, KIA...

1 | Author: Fabian Bimmer/REUTERS/PIXSELL foto: Fabian Bimmer/REUTERS/PIXSELL

Nadalje, po modelima to izgleda ovako: Na prvo mjesto zasjeo je Renault Clio s 1355 primjeraka, druga je Opel Astra s 1272 primjerka, a treća Škoda Octavia s nešto 1098 novih auta. Dosadašnji kralj hrvatskoag tržišta, Volkswagen Golf, zauzeo je tek četvrto mjesto u prvih pet mjeseci 2017.

1 | Author: Slavko Midžor/PIXSELL foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Benzinci i dizelaši i dalje zajedno drže 99 posto hrvatskog tržišta, a u navedenih pet mjeseci prodana su samo dva električna automobila, 25 auta s LPG sustavom (autoplin), te 203 hibridnih vozila. Naravno, u usporedbi s mitskom 2008., prodaja novih automobila i dalje je 'u banani', jer upravo je te svima drage 2008. registrirano čak 88.218 novih automobila.

1 | Author: Slavko Midžor/PIXSELL foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Komentari 0

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • VitoBH

    Renault je uveo pojam demo auto, to znači, knjiži određeni broj auta kao da ih je prodao a potom ih šalje u salone za pravu drugu prodaju. Time sam sebe reklamira, a ustvari postaje Renaultkor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.