Početna Novosti 35 pregleda

Utemeljitelj utrke zabavu je pretvorio u unosan posao

Gumball 3000
Vidi galeriju 1/6
Utemeljitelj utrke zabavu je pretvorio u unosan posao Utemeljitelj utrke zabavu je pretvorio u unosan posao Utemeljitelj utrke zabavu je pretvorio u unosan posao Utemeljitelj utrke zabavu je pretvorio u unosan posao Utemeljitelj utrke zabavu je pretvorio u unosan posao Utemeljitelj utrke zabavu je pretvorio u unosan posao

Britanac Maximilion Cooper, znan kao Mr. Gumball, prije petnaest godina prvi put je organizirao utrku za ekscentrične bogataše, koja se pretvorila u svjetski prepoznatljivi brend koji mu je donio bogatstvo od 300 milijuna USD

Četerdeset i četverogodišnji Britanac Maximilion Cooper zabavu, tulumarenje i super-sportske automobile pretvorio je u unosan posao. Utrka Gumball 3000 prerasla je u jedno od najvećih okupljanja superautomobila u svijetu. I medijima je zanimljiva zbog poznatih osoba koje sudjeluju, od Lewisa Hamiltona, Davida Hasellhoffa do članova bliskoistočnih kraljevskih obitelji.

Mr. Gumball ili u prijevodu Gospodin Žvaka rođen je u ruralnome dijelu Velike Britanije, a djetinjstvo je proveo kao aktivni sportaš. Osim u nogometu vrhunske rezultate ostvarivao je u stolnome tenisu. Zanimala ga je i ulična kultura poput skateboardinga, BMX slobodnoga stila i grafiterstva. Uz brojne hobije završio je i studij modnoga dizajna, a to ga je odvelo i u manekenske vode gdje je početkom 90-ih bio "tražena roba" među muškim modelima.

Gumball 3000 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Odrađivao je reklamne kampanje za Armanija, Dolce & Gabannu i Ralpha Laurenta. Druženje s Alexandrom McQueenom i Stellom McCartney vinulo ga je u društvenu elitu koju je prvi put okupio 1999. na utrci od Londona do Riminija i natrag. Neobična, zamalo ilegalna utrka, dovela ga je na naslovnice Vanity Faira i ostalih etabliranih magazina što je bio daljnji poticaj za nove utrke.

Vrijednost brenda Gumball 3000 danas je procijenjena na 300 milijuna dolara. Osim fanova postoje i oni koji kritiziraju utrku, smatraju je nepotrebnom demonstracijom bogatstva i rasipanjem novca, a tome su doprinijeli i neodgovorni natjecatelji nerijetko kršeći prometne propise u zemljama kroz koje su prolazili. Jedan od najcrnjih trenutaka Gumballa svakako je pogibija dvoje makedonskih državljanina kod Bitole u prometnoj nesreći 2007., koju je skrivio natjecatelj.

Gumball 3000 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Dublin-Bukurešt za 2016.
Ovogodišnja Gumball 3000 utrka započet će 30. travnja u Irskoj, a završit će se 7. svibnja u glavnome gradu Rumunjske, Bukureštu. Ruta duga 4800 kilometara (3000 milja) prolazi i kroz Edinburg, London, Prag, Ljubljanu i Budimpeštu, a ekscentrični i bogati avanturisti u skupocijenim autima ove godine zaobići našu zemlju. Na startu se očekuje stotinjak super-automobila te nekoliko stotina natjecatelja, sve redom bogataša, od kojih malotko nije na Forbesovoj listi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.