Početna Novosti 33 pregleda

Naftaši kažu da će 2040. skoro svi još voziti na fosilna goriva

NAFTA ILI STRUJA

Organizacija zemalja izvoznica nafte ne vjeruje u inovacije i razvoj baterija te u izvještaju predviđaju da će 94 posto svih automobila 2040. voziti na fosilna goriva

Ako se pita OPEC, električni automobili bit će prilično beznačajni na globalnom tržištu automobila i za 25 godina. Naime, organizacija zemalja izvoznica nafte, koja očito ima svoje interese, u godišnjem izvještaju predviđa da će 94 posto automobila 2040. godine i dalje pogoniti fosilna goriva.  Iako, Tesla i druge kompanije koje rade na razvoju električnih automobila dugog dosega s time se ne bi složili, piše portal 24sata.

OPEC u svom izvještaju navodi da će električna vozila predstavljati tek 1 posto tržišta,dok će hibridi biti puno zastupljeniji s 14 posto, ali i njih uglavnom pogone fosilna goriva, prenosi Mashable.

Navode da u doglednoj budućnosti električna vozila neće ostvariti značajni rast bez velikog napretka u tehnologiji, a isto tako se ne predviđa i značajan rast za vozila na gorive ćelije i plin.  Ipak, navode da će rasti prodaja hibrida, ali i učinkovitost automobila. No, to neće dovesti do pada potrošnje nafte. Naprotiv, ona će rasti zbog sve većeg broja vozila na novim tržištima poput Kine i Indije. Sad, koliko su u pravu tek treba vidjeti jer smo i ove godine vidjeli niz inovacija u proizvodnji i povećanju kapaciteta baterija, a Tesla radi i na vlastitoj tvornici baterija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.