Početna Novosti 1583 pregleda

Najgori auto ikad: Fiat Punto zaradio 0 zvjezdica na crash-testu

1
Vidi galeriju 1/5
Najgori auto ikad: Fiat Punto zaradio 0 zvjezdica na crash-testu Najgori auto ikad: Fiat Punto zaradio 0 zvjezdica na crash-testu Najgori auto ikad: Fiat Punto zaradio 0 zvjezdica na crash-testu Najgori auto ikad: Fiat Punto zaradio 0 zvjezdica na crash-testu Najgori auto ikad: Fiat Punto zaradio 0 zvjezdica na crash-testu

Nezavisni ekspert za sigurnost, Euro NCAP, dodijelio je Fiatu Puntu "nula zvjezdica" na testu sigurnosti, a to je prva takva ocjena dodijeljena jednom automobilu

Punto je bio jedan od automobila koji su se našli na listi NCAP-ove inventure automobila za koje sumnjaju kako bi u današnje vrijeme, s obzirom na godinu proizvodnje, mogli biti kritični. Euro NCAP objašnjava kako je Punto ovako ocijenjen zbog loših rezultata crash-testa te nedostatka ključnih suvremenih tehnologija. Osim "nula zvjezdica", Punto je dobio i "nula posto" u kategoriji Safety Assist, a to je ujedno prvi put da je Euro NCAP dao ovakve ocjene.

1 | Author: Euro NCAP foto: Euro NCAP

Punto je ocijenjen s 51 % za sigurnost odraslih putnika, 43 za sigurnost djece putnika i 52 posto za sigurnost pješaka. Usporedbe radi, Volkswagen Polo, koji je ocijenjen s pet zvjezdica, za navedene zone ima 96, 85, odnosno 76 %. Testni žiri kaže kako Punto nije opasan automobil, već u omjeru plaćeno-dobiveno nije najbolja kupnja. Dodaje kako su se stvari promijenile od 2005. godine, kada je Punto prvi put testiran, te kako mu nedostaju osnovni sustavi pasivne sigurnosti, poput bočnih zračnih jastuka.

1 | Author: Euro NCAP foto: Euro NCAP

Također testni žiri navodi kako ni u dodatnoj opremi nema opcije sofisticiranoga sustava autonomnog kočenja u slučaju nužde, a pruža i jako lošu zaštitu po pitanju trzajnih ozljeda kralježnice. Kada je prije dvanaest godina Punto prvi put testiran, na snazi su bili drugačiji kriteriji i tada je ocijenjen s pet zvjezdica za sigurnost odraslih putnika i tri zvjezdice za sigurnost djece putnika. Tada je bio prvi automobil u svojoj klasi s pet Euro NCAP zvjezdica, a ovaj test pokazuje koliko je Euro NCAP napredovao po pitanju kriterija sigurnosti, a samim time i automobili koji danas ispunjavaju te kriterije i dobivaju po pet zvjezdica. 

1 | Author: Euro NCAP foto: Euro NCAP

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.