Početna Novosti 101 pregleda

Nova tehnologija detekcije da ne zgazite pješake

FORD MONDEO TEHNIKA
Vidi galeriju 1/3
Nova tehnologija detekcije da ne zgazite pješake Nova tehnologija detekcije da ne zgazite pješake Nova tehnologija detekcije da ne zgazite pješake

Novi Ford Mondeo debitirao je s tehnologijom detekcije pješaka (Pre-Collision Assist) - koja automatski koči ako vozač ne reagira na upozorenja. Novi doprinos povećanju sigurnosti u prometu

Novi Mondeo debitirao je s Fordovim novim sustavom asistencije protiv sudara (Pre-Collision Assist) s funkcijom detekcije pješaka, koji može uočiti ljude na cesti ispred auta ili procijeniti da bi se mogli naći na putu - te koji automatski koči ako vozač ne reagira na upozorenja. Fordov novi sustav asistencije protiv sudara s funkcijom detekcije pješaka može uočiti ljude na ili blizu ceste, ili one koji bi se mogli naći ispred automobila. Ako sustav predvidi potencijalni sudar, automatski primijeni kočnice ukoliko vozač ne reagira na upozorenja. Sustav obrađuje podatke koje skuplja kamera na vjetrobranu i radar u braniku te ih uspoređuje s bazom podataka o "oblicima pješaka" kako bi razlučio ljude od tipičnih objekata uz cestu.

FORD MONDEO TEHNIKA | Author: Ford foto: Ford

Ako sustav detektira pješaka ispred automobila te predvidi mogućnost sudara, vozač će prvo dobiti zvučno i vizualno upozorenje. Ako vozač ne reagira, sustav skraćuje vrijeme potrebno za pritisak kočnice smanjenjem razmaka između kočionih obloga i diskova. Ako vozač i dalje ne reagira, sustav će automatski prikočiti i smanjiti brzinu vozila. Novi Mondeo također automatski koči kako bi ublažio ili izbjegao sudar s vozilom ispred. Sustav Active City Stop djeluje pri brzinama do 40 km/h. Pri većoj brzini novi sustav Pre-Collision Assist koristi radar i kameru koji skreniraju prostor ispred auta i automatski koče kako bi pomogli vozaču ublažiti ili izbjeći mnogo vrsta sudara.

FORD MONDEO TEHNIKA | Author: Ford foto: Ford

Radarska tehnologija omogućuje novu funkciju Distance Indication i tehnologiju Adaptive Cruise Control. Distance Indication prikazuje intuitivno vizualno sučelje kako bi informiralo vozača o vremenskoj udaljenosti do vozila ispred. Adaptive Cruise Control automatski održava izabranu udaljenost od vozila ispred. Nadalje, kamera usmjerena prema naprijed podržava funkciju Lane Keeping Aid, koja aplicira skretanje volana kako bi vratila novi Mondeo nazad u voznu traku ako se detektira neželjeno skretanje prema rubu trake. Traffic Sign Recognition na displeju prikazuje vozaču zadnja zabilježena ograničenja brzine, znakove prestanka ograničenja i zabrane preticanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.