Početna Novosti 290 pregleda

Novi zakon: Stroga zabrana uporabe mobitela u automobilu, čak i za mirovanja

Mobiteli u vožnji
Vidi galeriju 1/3
Novi zakon: Stroga zabrana uporabe mobitela u automobilu, čak i za mirovanja Novi zakon: Stroga zabrana uporabe mobitela u automobilu, čak i za mirovanja Novi zakon: Stroga zabrana uporabe mobitela u automobilu, čak i za mirovanja

U Francuskoj je na snagu stupio zakon koji korištenje mobitela u automobilu smatra ilegalnim, čak i kada je vozilo u mirovanju, na cesti ili pored nje. Kazna je 135 eura.

Mobiteli u vožnji | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Treba mnogo samokontrole i osviještenosti kako bismo se za vožnje suzdržali od posezanja za mobitelom ne bismo li pregledali što je novo na društvenim mrežama, nabacili koji "lajk" ili čak tipkali komentare. Takva radnja za vožnje ostavlja nam malu frakciju mozga slobodnu da se bavi bitnim stvarima, poput procjene situacija i upravljanja vozilom kroz razne prepreke koje nas čekaju na putu prema cilju. Iako ne postoji jasna studija o povezanosti korištenja mobitela za vožnje s povećanjem broja prometnih nesreća, Francuske su vlasti uvjerene upravo u tu povezanost. Stoga je nedavno na snagu stupio zakon koji uporabu mobitela u automobilu smatra ilegalnom, čak i kada vozilo miruje na cesti ili pored nje.  

Mobiteli u vožnji  | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Još prije je zakonom bilo zabranjeno korištenje mobitela u vožnji, pa je zaustavljanje pored ceste i korištenje mobilnog uređaja bilo dozvoljeno. No sada čak ni zaustavljanje i gašenje motora automobila neće biti dovoljno. Kako biste u Francuskoj mogli koristiti mobitel u automobilu, a da ne riskirate kaznu u iznosu 135 eura, morat ćete zaustaviti automobil na određenome mjestu. Jedina iznimka je u slučaju prometne nezgode ili pak kvara na automobilu. Francuske vlasti se nadaju kako će ovim zakonom smanjiti broj prometnih nesreća sa smrtno stradalim sudionicima u prometu, s kojim se suočavaju zadnjih nekoliko godina.

Mobiteli u vožnji  | Author: express.co.uk foto: express.co.uk

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.