Početna Novosti 143 pregleda

Od obične oklade došlo se do kasko osiguranja

osiguranje

Povijest osiguranja je dugačka. Sve je počelo u 16. stoljeću okladama hoće li tadašnji brodovi doći do svog odredišta, a s godinama se to razvilo i pretvorilo u klasično osiguranje i kasko osiguranje automobila

Većina stručnih termina u osiguranju pa i riječ kasko ima korijene u pomorskom osiguranju. U 16. i 17. stoljeću brodski prijevoz je bio jedini način prijevoza roba, ujedno i riskantan. Pojedini brodovlasnici došli su na ideju da se počnu „kladiti“ da njihov brod s teretom neće stići u odredišnu luku, kako bi u slučaju nepovoljnog ishoda barem „uživali“ naknadu od dobivene oklade.

Ubrzo je takva vrsta „klađenja“ postala praksa te su se počeli pojavljivati pojedinci, ili društva koji su takvu vrstu klađenja prihvatili kao temeljnu djelatnost, prije svega u Engleskoj. Tako su nastala osiguravateljska društva. Povijest osiguranja se očituje i u korijenu riječi: na španjolskom „kasko“ ima značenje: lađa bez tovara, trup broda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.