Početna Novosti 397 pregleda

Ovakve blindirane limuzine za političare platili ste 12 milijuna kuna

1
Vidi galeriju 1/3
Ovakve blindirane limuzine za političare platili ste 12 milijuna kuna Ovakve blindirane limuzine za političare platili ste 12 milijuna kuna Ovakve blindirane limuzine za političare platili ste 12 milijuna kuna

Kad bi Vlada sakupljala novac za automobile kao za djecu, da njezini članovi daju novac za aute koliko građani doniraju, teško bi sakupili za taj luksuz. MUP se opravdava da su automobili potrebni...

Za luksuzne automobile Vlada ne osniva poseban fond u koji trebaju donirati građani kao za bolesnu djecu. Za superluksuzne blindirane automobile, za razliku od djece, ima novca u proračunu.

Ministarstvo unutarnjih poslova platit će 12 milijuna kuna dva nova blindirana Mercedesa S600 Guard. Taj automobil je najluksuzniji i najsigurniji blindirani automobili na svijetu.

1 | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Kad bi Vlada sakupljala novac za automobile kao za djecu, da njezini članovi daju novac za aute koliko građani doniraju, teško da bi sakupili za taj luksuz. MUP se opravdava  time da su automobili potrebni iako već imaju blindirane automobile jer će Hrvatska predsjedati Europskom unijom 2020. godine. A za to je potrebna najviša razina sigurnosti.

No ni Željko Cvrtila, kriminalist i stručnjak za sigurnost, ni bivši ravnatelj policije i ministar Ranko Ostojić ne smatraju da je trebalo kupiti takve zvijeri od auta. Pogotovo dok se i policajci krpaju s opremom, a nema novca za djecu.

1 | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Vozili smo te Mercedese: Kraljevi se voze kraljevski

Sjesti u jedan iz palete najluksuznijih Mercedesa, S klase, jedinstveni je doživljaj. Tu sam priliku imao proljetos u Zürichu i ne samo što sam sjeo u ta nevjerojatna vozila nego sam ih na svjetskoj premijeri imao prilike i provozati, piše naš novinar Zoran Majcan i nastavlja:

Nažalost, nisam upravljao S600 Maybach Pulmanom, najvećim i najskupljim Mercedesom na svijetu, ali sam se u njega zaista "uvalio". Sjedala su najudobnija što možete zamisliti, stražnji je red dvostruki sa sjedalima okrenuti, nasuprot, a komfor i prostranost su nevjerojatni. Te fotelje imaju naravno i ugrađene sklopove za masažu i to ne običnu nego termalnu, lumbalnoga djela. Tu su i hladnjak, bar za piće, LED zasloni, zavjese na zatamnjenim staklima i još tisuću čuda... Sve kako se "šika" za prijevoz superbogatih vlasnika.

1 | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard premijerno je predstavljen prošle godine u Ženevi, a njegova blindirana verzija koja teži čak 5,6 tona ove godine u Parizu. Automobil je oklopljen VR9 zaštitom za stakla i limariju, što znači da bez problema može prevesti putnike čak i pod rafalnom paljbom. Na ovome je modelu također primijenjena direktiva ERV 2010, što znači da auto može podnijeti eksploziju 15 kilograma TNT-a  u krugu do dva metra od vozila.

Kao "obični smrtnik" upravljao sam modelima S560 L (469 KS) i S63 AMG (612 KS) i potjerao ih na ruti dugoj 250 kilometara. Upravljati njima zaista je jedinstven doživljaj jer ovi golemi automobili gotovo da sami voze. Opremljeni su svim najmodernijim sustavima aktivne i pasivne sigurnosti te trećim nivoom automotivne vožnje (gotovo da sami voze bez pomoći vozača, što će u potpunosti omogućiti LEVEL4 koji će već u sljedećem modelu S predstaviti Mercedes). 

Model S600, najluksuzniji Mercedes, pokreće V12 u verziji Maybach Pulman s 530 KS i 800 Nm okretnoga momenta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.