Početna Novosti 104 pregleda

Polovina novih automobila u Norveškoj je na električni ili hibridni pogon

1
Vidi galeriju 1/4
Polovina novih automobila u Norveškoj je na električni ili hibridni pogon Polovina novih automobila u Norveškoj je na električni ili hibridni pogon Polovina novih automobila u Norveškoj je na električni ili hibridni pogon Polovina novih automobila u Norveškoj je na električni ili hibridni pogon

Prodaja automobila koji spajaju motore s unutarnjim izgaranjem i elektromotore porasla je promjenom norveškoga poreznog sustava stopama koje se sada baziraju na količini štetnih plinova, umjesto na jačini motora

Ova skandinavska zemlja već sad ima najviše električnih automobila po glavi stanovnika, a nedavno je objavljebi kako električni i hibridni automobili predstavljaju polovicu svih novoregistriranih vozila ove godine.

1 | Author: Green Car Reports foto: Green Car Reports

Norveški ministar okoliša Vidar Helgesen izjavio je kako je ovo velika prekretnica te dokaz da politika zelenoga prijevoza vrlo dobro funkcionira. Postotak električnih vozila je 17,6, a hibridnih 33,8, što zajedno čini velikih 51,4 posto. U Norveškoj je u prosincu 2016. prodan i 100.000. električni automobil.

1 | Author: ExtremeTech foto: ExtremeTech

Za vlasnike takvih vozila uvedene su brojne povlastice i porezne olakšice. Vozači električnih i hibridnih automobila uživaju besplatnu cestarinu, besplatno javno parkiranje i prijevoz trajektom, kao i mogućnost vožnje u prometnoj traci za autobuse.

1 | Author: Driving foto: Driving

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.