Početna Novosti 72 pregleda

Svjetski lider: Pola automobila u Norveškoj su električni ili hibridni

1

Norveška je ekološki najosvještenija zemlja novoga svijeta i trebala bi biti primjer svim državama, pa i Hrvatskoj...

1 | Author: Michael Alesi/PIXSELL foto: Michael Alesi/PIXSELL

U 2017. godini registrirano je 52 posto hibridnih i električnih vozila u odnosu na ona pogonjena benzinom i dizelom, što je 12 posto više nego u 2016. To nam jasno govori kako Norveška, koja je najveći proizvođač nafte u zapadnoj Europi, globalno gleda i sve se više okreće prema prirodnim izvorima električne energije, a to joj omogućavaju i brojne hidroelektrane.

1 | Author: Michael Alesi/PIXSELL foto: Michael Alesi/PIXSELL

Očekuje se da do 2025. u potpunosti obustavi proizvodnju oktanskih strojeva. Kako bi u tome uspjela, država sufinancira kupovinu električnih i hibridnih vozila te im omogućava besplatna punjenja, besplatno parkiranje, razne porezne olakšice, besplatno prometovanje cestama kao i dijelovima prometnica namijenjenih gradskome prijevozu. Ipak, vodstvo Kraljevine napominje kako planira postupno smanjiti neke od povlastica zbog učestalih kritika onih koji su i dalje skloni svojim “fosilnim“ ljubimcima.

1 | Author: Yale E360 foto: Yale E360

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.