Početna Novosti 276 pregleda

Tesla bilježi rekordni gubitak: Može li Model 3 spasiti tvrtku?

1
Vidi galeriju 1/3
Tesla bilježi rekordni gubitak: Može li Model 3 spasiti tvrtku?  Tesla bilježi rekordni gubitak: Može li Model 3 spasiti tvrtku?  Tesla bilježi rekordni gubitak: Može li Model 3 spasiti tvrtku?

Budućnost Tesle ovisi o Modelu 3 sedan, čija je proizvodnja i dalje pod pritiskom mnogih uskih grla. Elon Musk ipak očekuje da će u 2018. početi generirati tromjesečnu operativnu dobit na održivim temeljima...

Najveći svjetski proizvođač električnih vozila Tesla izvijestio je o dosad najvećemu kvartalnom gubitku, čak 675,4 milijuna dolara, znatno većemu nego u istome razdoblju 2016., kada je iznosio 121,3 milijuna dolara.

Istodobno, prihodi su porasli s 2,8 na 3,3 milijarde dolara.

1 | Author: Reuters/PIXSELL foto: Reuters/PIXSELL

Budućnost te kompanije ovisi o proizvodnji Modela 3, koja je i dalje pod pritiskom mnogih uskih grla. Unatoč tomu taj je proizvođač objavio kako i dalje kani do kraja tromjesečja postići tjednu proizvodnju 2500 auta Model 3, a do kraja drugoga tromjesečja 5000 komada.tjedno, 

1 | Author: Reuters/PIXSELL foto: Reuters/PIXSELL

Prema riječima osnivača Tesle, Elona Muska, prepreke za postizanje proizvodnje 5000 vozila tjedno do kraja drugoga tromjesečja "svakim tjednom su sve manje".

" Očekujemo da ćemo u određenome trenutku u 2018. godini početi generirati tromjesečnu operativnu dobit na održivim temeljima", kazao je u razgovoru s investitorima.

1 | Author: Reuters/PIXSELL foto: Reuters/PIXSELL

Model 3 počeo se prodavati u SAD-u krajem prošle godine po cijeni 35.000 dolara. Riječ je o vozilu iz srednje klase, za koje u Tesli tvrde da je trenutačno najpovoljniji na tržištu te se nadaju da će privući masovnu potražnju. Znatno je jeftiniji od ostalih Teslinih modela vozila - Model X i Model S, koji se prodaju po cijeni većoj od 70.000 dolara.

Objava financijskih rezultata nije znatnije utjecala na cijenu dionice kalifornijske kompanije, koja je od početka godine u plusu 10 posto, nakon lanjskog rasta od 35 posto. Tesla je trenutačno, s tržišnom kapitalizacijom 56,1 milijardu dolara, druga najvrjednija kompanija u SAD-u, iza General Motorsa, čija je vrijednost lani procijenjena na 145,6 milijardi dolara.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.