Početna Novosti 342 pregleda

Volkswagen predstavlja novi Touran treće generacije

Volkswagen Touran

Volkswagen Touran je najuspješniji kompaktni monovolumen u Njemačkoj . Nova verzija u potpunosti je novo razvijena, nudi veći prostor, a novi motori štedljiviji su za čak 19 posto

Potpuno novo koncipirani kompaktni monovolumen VW Touran predstavljen je pred međunarodnim predstavnicima medija u Autostadtu u Wolfsburgu – nedaleko od proizvodne lokacije omiljenog obiteljskog monovolumena. Novi model nudi znatno veću, multivarijabilnu unutrašnjost, pokazuje svoju potpunu savršenost te oduševljava sa šest novih štedljivih motora i opsežnom ponudom sustava potpore i infotainmenta. Premijera novog Tourana pred publikom je na Salonu automobila u Ženevi. Prof. dr. Martin Winterkorn, predsjednik uprave tvrtke Volkswagen AG, izjavio je sljedeće: „Kao jedan od najuspješnijih obiteljskih automobila na svijetu s 1,9 milijuna prodanih primjeraka, Touran je neosporno broj jedan u Njemačkoj kada su u pitanju kompaktni monovolumeni. Uvjeren sam da nova generacija neće samo nastaviti takav trend. Ona će i postaviti nova mjerila.“ 

Treća generacija Tourana ističe se novim sportskim izgledom postignutim zahvaljujući snažnom i preciznom dizajnu, koji preuzima smanjenu jasnoću prethodnika te unatoč tome postiže veću lakoću i izraženije sportske karakteristike. Potpuno redizajnirana je i unutrašnjost, koja se zahvaljujući novo razvijenom fold-flat sustavu preklapanja sjedala s pričvrsnim ušicama Isofix na svim mjestima za sjedenje može koristiti multivarijabilno. Volumen prtljažnika od 1040 litara (natovaren do razine krova i do drugog reda sjedala) i ukupno 47 površina za odlaganje pretvaraju novi Touran u savršenog pratitelja u svakodnevici. Čist zrak u unutrašnjosti jamči opcijski automatski 3-zonski klima-uređaj Pure Air s antialergijskim filtrom. 
 

Potpuno novorazvijeni Touran prvi je monovolumen na bazi Modularne poprečne platforme (MQB). S time su povezane brojne konstruktivne i koncepcijske prednosti, poput izrazito dugog međuosovinskog razmaka, vrlo kratkih prevjesa karoserije i revolucionarno dobre iskorištenosti prostora. Unatoč većoj vanjskoj dužini i većim zahtjevima u pogledu sigurnosti i udobnosti, težina je u odnosu na prethodnika smanjena za 62 kg. U kombinaciji s poboljšanom aerodinamikom bilo je moguće realizirati i smanjenje potrošnje: tri benzinska (TSI) motora sa snagom od 81 kW / 110 KS, 110 kW / 150 KS, 132 kW / 180 KS i tri dizelska (TDI) motora sa snagom od 81 kW / 110 KS, 110 kW / 150 KS, 140 kW / 190 KS štedljivija su za čak 19 posto. Uvijek dio serijske opreme: start-stop sustav i rekuperacijski modus.

 

Volkswagen Touran  | Author: Reuters foto: Reuters

Velik spektar novih sustava potpore i infotainmenta također postavlja mjerila u njegovoj klasi: pored serijske multikolizijske kočnice, za obiteljski bestseller u ponudi su automatska regulacija razmaka ACC i Front Assist uključujući City funkciju kočenja u nuždi, zatim potpora kod prometnog zastoja, proaktivni sustav zaštite putnika, Side Assist s potporom izlaska iz parkirnog mjesta i Trailer Assist (potpora za manevriranje prikolicom). Novost u Touranu su i električno otvaranje i zatvaranje stražnjeg poklopca, automatska funkcija otvaranja stražnjeg poklopca Easy Open (može se aktivirati pokretom noge), odabir profila vožnje te snažna LED glavna svjetla.

Volkswagen Touran  | Author: Reuters foto: Reuters
Za novi Touran dostupno je ukupno pet radiosustava i radio-navigacijskih sustava. Za sve sustave raspoloživ je digitalni radio DAB+. Za tri vrhunska uređaja Volkswagen će kao novitet nuditi „App Connect“, a time i „Car Play“ (Apple), „Android Auto“ (Google) i „MirrorLinkTM“ tako da će se na zaslonu infotainment sustava moći prikazati najrazličitije aplikacije. Touran ima još jednu opcijsku opremu, koja je posebno namijenjena obiteljima: elektroničko pojačavanje glasa. Kod ovog sustava se govor, koji je snimljen u prednjem području preko mikrofona, reproducira u stražnjim redovima sjedala preko ugrađenih zvučnika. Nastup Tourana djeluje posebno sportski s novom opremom R-Line tvrtke Volkswagen R. Paket R-Line „Eksterijer“ sadrži između ostalog branike specifične za R-Line. Dinamične akcente u unutrašnjosti stavlja paket R-Line „Interijer“, primjerice s vlastitim tkaninama za sjedala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.