Početna Novosti 17 pregleda

Y generacija u Europi traži održivu mobilnost

THINKGOODMOBILITY
Vidi galeriju 1/4
Y generacija u Europi traži održivu mobilnost Y generacija u Europi traži održivu mobilnost Y generacija u Europi traži održivu mobilnost Y generacija u Europi traži održivu mobilnost

Više od polovice europskih predstavnika 'Y' generacije (49%) uvjereno je da bi u središtu održivih ciljeva automobilske industrije i transportnoga sustava u 2025. godini morala biti vozila s učinkovitom potrošnjom goriva

Istraživanje 'ThinkGoodMobility', koje je među budućim europskim znanstvenicima, inženjerima i industrijskim dizajnerima provelo poduzeće Goodyear Dunlop Tires Europe u suradnji s institutom ThinkYoung, pokazalo je da se automobilska industrija tijekom idućih godina mora usredotočiti na proizvodnju vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva. Razvoj na području prometa i mobilnosti nužan je ako želimo brzo reagirati na sve veći broj stanovništva i s time povezane promjene prometa i mobilnosti. Da bi na razmišljanje o budućoj mobilnosti potaknuo milenijsku generaciju poznatu još kao 'Y' generaciju, koja će oblikovati mobilnost nakon 2025. godine, među 2500 europskih studenata provedeno je ispitivanje 'ThinkGoodMobility'.

THINKGOODMOBILITY | Author: THINKGOODMOBILITY foto: THINKGOODMOBILITY

Europski studenti žele ekološki prihvatljivu budućnost. Pritom su svjesni da se to može uspješno postići održivim razvojem na području automobilske industrije i transportnoga sustava. Potrebna su nam vozila s učinkovitom potrošnjom goriva, investiranje u sustav javnoga prijevoza i u reciklažu upotrijebljenih dijelova. Više od polovice europskih predstavnika 'Y' generacije (49%) uvjereno je da bi u središtu održivih ciljeva automobilske industrije i transportnoga sustava u 2025. godini morala biti vozila s učinkovitom potrošnjom goriva. Na drugom se mjestu našla reciklaža upotrijebljenih dijelova (29%), a na trećem ulaganje u sustav javnoga prijevoza (27%).

THINKGOODMOBILITY | Author: THINKGOODMOBILITY foto: THINKGOODMOBILITY

Y generacija u Europi očekuje znatna poboljšanja transportnoga sustava, ali ne na račun ograničavanja slobode izbora prijevoznih sredstava i kretanja. Čak 85% mladih naime vjeruje da će u idućih deset godina imati vlastiti automobil. Održivi razvoj i želja za učinkovitijom potrošnjom goriva u sljedećih deset godina za Y generaciju su toliko važni da su čak izrazili želju za provođenjem nekih propisa koji bi se pobrinuli za ekološki prihvatljiviju budućnost u 2025. godini. Najbitnijima smatraju europske propise o dopuštenim emisijama CO2 (44,6%), poticanje učinkovite potrošnje goriva (35,7%) i poticanje uporabe javnoga prijevoza (32,2%). Kako je istaknuo Jean Pierre Jeusette, generalni direktor Goodyearova inovacijskog središta u Luksemburgu, mladi su sve svjesniji svojega utjecaja na okoliš pa stoga zahtijevaju proizvode i usluge koji omogućuju pomak u smjeru održive mobilnosti.

THINKGOODMOBILITY | Author: THINKGOODMOBILITY foto: THINKGOODMOBILITY

Europska Y generacija o budućoj mobilnosti

49% smatra da bi u središtu održivih ciljeva automobilske industrije do 2025. godine morala biti vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva.

29% smatra da bi automobilska industrija za održivu budućnost morala reciklirati upotrijebljene dijelove.

27% je uvjereno da su potrebne investicije u sustav javnoga prijevoza.

22,3% misli da bi za održivi razvoj bila potrebna uporaba filtara za emisiju CO2.

44,6% najvažnijom zakonskom regulacijom na tom području smatra europske propise o dopuštenim emisijama CO2.

35,7% je uvjereno da su potrebni poticaji za uporabu vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva.

34,2% misli da su nam potrebni poticaji za uporabu javnoga prijevoza.

27,9% uvelo bi standarde za gorivo.

14,2% uvelo bi poticaje za smanjenje buke u prometu.

85% mladih vjeruje da će u sljedećih deset godina biti vlasnici svog automobila.

O Think Young

Organizacija ThinkYoung prvi je trust mozgova usredotočen na mlade ljude. Osnovana je 2007. godine, a urede ima u Bruxellesu, Ženevi i Hong Kongu. Organizacija ThinkYoung bavi se istraživanjima, anketama, dokumentarnim filmovima i političkim prijedlozima koji imaju fokus na pet područja: poduzetništvo, obrazovanje, odnose EU–Azija, proces širenja EU i okoliš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.