Početna Novosti 37 pregleda

Zbogom legendo: Ovo je posljednji Dodge Viper ikada proizveden

1
Vidi galeriju 1/3
Zbogom legendo: Ovo je posljednji Dodge Viper ikada proizveden Zbogom legendo: Ovo je posljednji Dodge Viper ikada proizveden Zbogom legendo: Ovo je posljednji Dodge Viper ikada proizveden

Kultni američki sportski automobil tijekom 25 godina postao je prava ikona i sinonim za sportski auto "preko bare". Posljednji primjerak napravljen je u originalnoj crvenoj boji...

1 | Author: Road & Track foto: Road & Track

Posljednji primjerak ostaje u vlasništvu FCA grupacije, a obojan je u prvotnu crvenu boju koja je krasila prototip iz 1989. godine.

Službeni navodi tvrde da se proizvodnja Vipera prekida zbog loše prodaje, ali neki navodi tvrde kako Viper više ne može pratiti sigurnosne standarde koje zahtijeva FMVSS 226 stavka američkog zakona o prometu.

Svih 87 zaposlenika odmah će biti raspoređeno u tvornice drugih proizvođača, a što se prodaje posljednje generacije tiče, pomalo čudi da je ove godine potražnja Vipera porasla 33 posto, no to može biti i direktna posljedica odluke o gašenju (kupci su se odlučili na kupovinu da bi 'ugrabili' posljednje primjerke).

1 | Author: Road & Track foto: Road & Track

Prvi, konceptni Viper predstavljen je 1989. godine na sajmu u Detroitu, a u to vrijeme mali je bio broj ljudi koji su mislili da će 8-litrena V10 zvijer ikad dostići serijsku proizvodnju. Prvi produkcijski primjerci stigli su do svojih vlasnika početkom 1992. godine, a u sljedećih 25 godina Viper je nizao uspjehe za uspjehom.

1 | Author: Dodge foto: Dodge

U svojoj posljednjoj varijanti, Viper je Nurburgring obišao za 7:03,45, a time do daljnjeg ostaje najbrži američki automobil ikada vožen na Ringu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.