Početna Moto 22255 pregleda

Jeste li znali: Koliko koštaju MotoGP gume?

FOTO: 44teeth

Kada je riječ o bilo kakvim utrkama na profesionalnoj razini, uvijek se priča o tome koliko koštaju bolidi, dijelovi, koliko zarađuju piloti itd. No ovih je dana plasirana zanimljiva informacija o cijeni guma za motocikle iz prvenstva Moto GP

Author: 44teeth foto: 44teeth

Takve gume moraju izdržati sile koje na njih prenose motocikli sa do 260 ‘konja’ pa su stoga specifične po svojoj konstrukciji. Moraju izdržati utrku na stazi dugoj oko 120 kilometara, na radnoj temperaturi 120 stupnjeva (stražnja), odnosno 100 stupnjeva (prednja). Cijena stražnje gume je oko 900, a prednja košta oko 450 eura. Prosječno, za trkaćega vikenda, 24 vozača potroše oko 200 guma, što stoji oko 300 tisuća eura, odnosno oko 5,7 milijuna eura po sezoni, samo za gume.

Author: Asphalt & Rubber foto: Asphalt & Rubber

Michelin na plaće svojih tehničara i njihova putovanja, po jednoj sezoni MotoGP-a troši 2,5 milijuna eura, a od organizatora natjecanja (DORNA) ne dobiva nikakvu novčanu naknadu i sve troškove snosi sam. Zato razvojem guma za MotoGP ima najbolje moguće uvjete za testiranje i razvoj novih tehnologija, koje kasnije primjenjuje u proizvodnji guma za svakodnevnu uporabu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.