Početna Auto 15 pregleda

Jedini preživjeli primjerak je kompletno restauriran

ŠKODA 996 SUPERSPORT
Vidi galeriju 1/2
Jedini preživjeli primjerak je kompletno restauriran Jedini preživjeli primjerak je kompletno restauriran

Škoda 996 Supersport iz 50-ih godina prošlog stoljeća je u potpunosti obnovljena. Zadnju utrku je vozila daleke 1962. godine

Radi se o jedinom preostalom modelu iz 50-ih godina prošlog stoljeća kada su proizvedena tri primjerka ovog automobila koji je zadnji put na trkaćoj stazi viđen 1962. godine. Ovaj model je bio u vlasništvu slovačkog trkača Ivana Mičíka, a 2007. godine ga je Škoda kupila za svoju kolekciju. Jedina preživjela Škoda 996 Supersport je u potpunosti obnovljena od strane svog proizvođača i ubuduće će činiti dio stalnog postava u škodinom tvorničkom muzeju u Mlada Boleslavu.

Škoda 966 Supersport imala je aluminijsku karoseriju i dva različita motora obujma 1,1 i 1,2 litre, ovisno o razvojnoj fazi. Prvi je bio atmosferski motor s dva rasplinjača i snage 66 kW, odnosno 90 KS, a drugi je imao do dva kompresora najveće snage od 132 kW, odnosno 180 KS. U konačnoj izvedbi u ovaj je model ugrađen prototipni 1,5-litreni motor sa četiri rasplinjaća  i dva kompresora.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.