Početna Auto 166 pregleda

Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura

1
Vidi galeriju 1/10
Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura Lamborghini Super Trofeo EVO, trkaći Lambo za 235.000 eura

Lamborghinijev trkaći odjel Squadra Corse, iz čije radionice u Sant’Agati Bolognese izlaze prestižni natjecateljski automobili, nedavno je predstavio novoga “bika” za utrkivanje

Riječ je o modelu Huracan Super Trofeo EVO. On će u sljedećoj sezoni zamijeniti dosadašnji model Huracan LP 620-2 koji je u kup-natjecanjima vožen prethodne tri sezone. Osim novog automobila za natjecanja u Europskom, Azijskom i Sjevernoameričkom prvenstvu predstavljeno je i novo partnerstvo dva luksuzna brenda. Lamborghinijev partner i sponzor na utrkama postala je švicarska tvrtka Roger Dubuis, poznata u svijetu luksuznih proizvoda po proizvodnji satova.

1 | Author: Lamborghini foto: Lamborghini

Za obje se marke može reći kako dijele iste vrijednosti poput inovacija, jedinstvenosti i preciznosti izrade, a šef Lamborghinija Stefano Domenicali i Jean-Marc Pontroue, predsjednik Roger Dubuisa nisu u krivu kad govore da će ih partnerstvo podići na još višu razinu. U svijetu utrkivanja na visokom nivou neto cijena 235.000 eura, koliko stoji novi Lamborghini EVO, ne čini se mnogo, posebno ako se uzmu u obzir performanse auta, koje su na razini inače znatno skupljih automobila iz serije GT3.

1 | Author: Lamborghini foto: Lamborghini

Nakon tri godine utrkivanja, desetina, pa i stotina utrka, stručnjaci i trkaći inženjeri iz Squadra Corse evaluirali su podatke s dosadašnjeg auta i fokusirali se na najučinkovitije dorade.
One su ujedno i najvidljivije, jer Huracan Trofeo EVO dolazi s novim aerodinamičkim paketom. Izraženija krila, peraju na stražnjem dijelu i ostale aerodinamički dodatke, sve izrađene iz kompozitnih materijala, za Lamborghini je razvila slavna talijanska tvrtka Dallara, poznata po proizvodnji šasija za razne bolide, pa čak i za INDY Car.

1 | Author: Lamborghini foto: Lamborghini

Zanimljivo je što je razina aerodinamičkog potiska ciljano ostala ista, čime su troškovi korištenja automobila ostali jednaki, no osam posto je smanjen aerodinamički otpor. Tako auto lakše dolazi do elektronički limitirane najveće brzine 280 km/h. Pri većim brzinama testni su vozači primijetili i veću stabilnost u brzim zavojima, za što je zaslužan i raspored mase, tri posto veće na prednjoj osovini.

1 | Author: Lamborghini foto: Lamborghini

Aerodinamičke preinake odnose se i na usisnik zraka smješten iznad krova, koji donosi prednosti spram bočnih otvora za usis, time i bolje aerodinamike, ali i hladnijega zraka usisanog u motor.
Benzinski motor s deset cilindara u V-rasporedu, unatoč istoj snazi - 620 KS, generira tri posto više okretnoga momenta. Mjenjač je marke X-Track, sekvencionalni sa šest stupnjeva prijenosa, a pogon je na stražnje kotače.

1 | Author: Lamborghini foto: Lamborghini

A koliko su detalji važni najbolje pokazuju točne brojke. Naime, Huracan EVO na prvome je testiranju na stazi u Monzi postigao vrijeme 1:46,3, sekundu i pol po krugu brže od prethodnika. Ta sekunda i pol u svijetu utrka bitna je i velika poput godine i pol. Osim atraktivnijim izgledom i boljim performansama, Huracan EVO može se pohvaliti i nekim preradama koje se tiču sigurnosti vozača te novom upravljačkom jedinicom marke Motec i sustavom Bosch Motorsport ABS, koji vozaču pružaju deset različitih postavki na upravljaču.

1 | Author: Lamborghini foto: Lamborghini

Osim kupnje posve novog auta, postojeći timovi mogu aktualni Huracan SuperTrofeo nadograditi novim kitom i sudjelovati u nekom od navedenih prvenstava. S novim autom i inače atraktivno automobilističko natjecanje zasigurno će postati još zanimljivije. Jedan od vozača prestižnoga Lamborghinija je i Hrvat Martin Kodrić koji ima nekoliko pobjeda u natjecanju Super Trofeo te pobjede u Seriji Blancplain GT.  

1 | Author: Lamborghini foto: Lamborghini

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.