Početna Auto 1993 pregleda

Lotus traži 'sveti gral', svoj prvi automobil

FOTO: Colin Chapman Foundation

Britanski Lotus slavi sedamdeset godina postojanja, pa tim povodom pokušava ući u trag svomu prvom automobilu. Tvrtka je pozvala kolekcionare, lovce na oldtimere i zaljubljenike u automobile iz cijelog svijeta da pomognu pri pronalasku njezina prvijenca

 

Author: Colin Chapman Foundation foto: Colin Chapman Foundation

Riječ je o automobilu koji je 1948. godine konstruirao osnivač Lotusa, Colin Chapman. Lotus Mark 1 ručno je izrađen automobil, baziran na šasiji predratnoga modela Austin 7, a Chapman ga je napravio još u studentskim danima. Prodan je 1950. godine i otada mu se gubi svaki trag. Nitko ne zna gdje se nalazi i postoji li uopće. 'Mark 1 je sveti gral povijesti Lotusa', objašnjava Clive Chapman, sin osnivača tvrtke. - 'Pronalazak ovog automobila, u godini u kojoj slavimo 70. rođendan Lotusa, bio bi fantastičan uspjeh za nas', rekao je Chapman i dodao kako postoji mogućnost da automobil možda više nije u Velikoj Britaniji te kako bi volio saznati je li preživio do danas, je li u 'jednome komadu' i gdje se nalazi.

Author: Colin Chapman Foundation foto: Colin Chapman Foundation


Lotus Mark 1 prodan je 1950. godine za tadašnjih 135 funti, putem oglasa objavljena u magazinu 'Motor Sport'. Kupac je u to vrijeme živio negdje na sjeveru Engleske i to je sve što je poznato o sudbini ovog automobila. Lotus je pokušao saznati nešto više o sudbini svoga prvijenca od stručnjaka za oldtimere, ali bezuspješno. Zato je sada javno uputio apel za pomoć i zamolio sve stručnjake, kolekcionare i obožavatelje automobila da zavire u svaku garažu i šupu te pomognu Lotusu u pronalasku izgubljenoga dijela povijesti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.