Početna Auto 1284 pregleda

Najavljen auto koji bi mogao porušiti sve rekorde Rimac Nevere

FOTO: Koenigsegg

Gemera će imati 2300 KS, a Koenigsegg je svu tu snagu upakirao u hiperautomobil koji je koncepcijski potpuno različit od konkurencije

Rimac Nevera je izuzetno snažan auto. Sa svojih 1914 KS Nevera je porušila gotovo sve rekorde vezane uz ubrzanje, no Koenigsegg je nedavno preoteo nekoliko njih. A s automobilom kojeg je upravo predstavio taj švedski proizvođač hiperautomobila u opasnosti su i ostali Neverini rekordi. 

Author: Koenigsegg foto: Koenigsegg

Prvu premijeru nova Koenigsegg Gemera imala je 2020. godine kada je najavljeno da će imati više od 1700 KS. Sada, nekoliko mjeseci prije početka prodaje otkrivena je njena snažnija varijanta s čak 2300 KS, no to nije ono najimpresivnije. Koenigsegg je svu tu snagu upakirao u hiperautomobil koji je koncepcijski potpuno različit od konkurencije. Gemera ima četiri sjedala, dosta prostora za putnike i prilično prostran prtljažnik! I sve to s ogromnim elektrificiranim središnje smještenim V8 motorom. Prema standardima hiperautomobila, Gemera ima iznenađujuće luksuznu unutrašnjost. Sva sjedala su grijana, tu je čak osam držača za čaše od kojih su neki i hlađeni, prednji i stražnji infotainment zasloni, trozonska klima i stražnji bežični punjači za mobitele. 

Author: Koenigsegg foto: Koenigsegg

ada je Koenigsegg Gemera debitirala u ožujku 2020., švedska marka najavila je 2,0-litreni trocilindrični motor s dva turbopunjača i tri elektromotora koji razvijaju kombiniranih 1700 konjskih snaga. Sada je ponuda proširena V8 motorom od pet litara obujma,a s dva turbo punjača. Zahvaljujući mnogo snažnijem benzinskom motoru snaga Gemere je porasla na 2300 KS, a okretni moment na čak 2750 Nm. Maksimalna snaga postiže se korištenjem E85 goriva s 85 posto etanola, a s običnim benzinom Gemera je nešto slabija. 

Author: Koenigsegg foto: Koenigsegg

Snažniji motor nije jedina promjena za Gemeru. Auto je dobio klasične bočne retrovizore umjesto kamera zbog toga što kamere još nisu legalne na svim tržištima, primjerice u Sjedinjenim Državama. Tu je i opcijski Ghost paket za bolju aerodinamiku. 

Koenigsegg procjenjuje da Gemera s tri cilindra može doseći 100 km/h za 1,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 400 km/h. Ima pogon i upravljanje na sve kotače i torque vectoring sustav. Očekuje se da će model s V8 motorom biti osjetno brži, a to znači da bi lako mogao srušiti Neverine rekorde za ubrzanje.

Author: Koenigsegg foto: Koenigsegg

Proizvodnja Gemere počet će krajem 2024., a isporuke kupcima 2025. Koenigsegg planira izraditi 300 primjeraka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.