Početna Auto 3044 pregleda

Nissan X-Trail: Vozi samo na struju, a troši benzin

FOTO: Dubravko Kolarić

Nissan je odlučio progurati vlastitu ideju, automobil koji za pokretanje koristi isključivo električnu energiju, no pritom troši isključivo benzin

Nakon što smo s rijetko većom znatiželjom pristupili testu Qashqaija e-Power kod ovog modela je bilo mnogo manje uzbuđenja prilikom preuzimanja na sedmodnevni test. Njegov jedinstveni pogonski koncept već smo isprobali u Qashqaiju. Naime, dok konkurencija radi hibride i plug-in hibride, Nissan je odlučio progurati vlastitu ideju, automobil koji za pokretanje koristi isključivo električnu energiju, no pritom troši isključivo benzin. Isto radi i ovaj X-Trail, no ima nešto razlika, pogon u ovom autu ima dva elektromotora koji pokreću sve kotače i nešto je snažniji nego u Qashqaiju. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Za početak ćemo pojasniti kakav je to čudan pogon i zašto je toliko različit. Kod benzinaca kotače pokreče benzinski motor, kod hibrida i plug-in hibrida to rade po potrebi benzinski ili električni motor ili pak oba motora zajedno. Kod električnih auta kotače pokreću isključivo električni motori, a kod ovoga automobila je isto tako. No ti električni motori svoju snagu dobivaju uglavnom od benzinskog motora. Sve jasno. Vjerujemo da nije i baš, no pojasnit ćemo i ovako: ovaj auto ima benzinski motor no on nema nikakve veze s kotačima, već proizvodi struju i njom puni malu bateriju i pokreče električni motor. Dakle, benzinski motor je praktično samo generator struje koja pokreče motore koji, pak pokreću automobil. Glavna i ključna razlika u odnosu na sve baterijske automobile na struju je ta da se e-Power ne puni iz vanjskih izvora strujom, već struju proizvode isključivo benzinski motor i sustav regeneracije energije kočenja. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Energija u električne motore dolazi iz baterije koja je kapaciteta 2,1 kWh, otprilike dvostruko veća nego kod klasičnih hibrida, pa opet mnogo, mnogo manja nego kod električnih auta. Nju uglavnom puni benzinski 1,5-litreni redni motor s tri cilindra i turbom. Njegova snaga je 158 KS, no za vozača je to u praksi manje bitno. On na kotačima osjeti samo 213 KS iz dva električna motora. Posljedica je da se X-Trail vozi kao automobil na struju, ima instantni moment, glatko i linearno ubrzava, a jedino što pritom otkriva prisutnost benzinskog motora je njegov zvuk. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Vratimo se još malo na sam benzinski motor. On je također neobična konstrukcija. Nissan ga naziva 'VC Turbo', a prva dva slova označavaju promjenjivu kompresiju. Da ne ulazimo previše u tehničke detalje, spomenimo samo da su klipovi su spojeni na radilicu preko motorno pokretanih uređaja s više karika koji mijenjaju položaj gornje i donje krajnje točke klipova. Tako motor može raditi na višoj kompresiji za bolje performanse ili niskoj kompresiji za veću uštedu goriva.

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić  

Električna motora su dva. Jedan je smješten sprijeda, a jedan straga što omogućava pogon na sve kotače. Njihova maksimalna ukupna snaga je 213 KS uz ogroman okretni moment od čak 530 Nm kojeg itekako osjetite prilikom ubrzanja i međuubrzanja. Performanse auta su odlične, 100 km/h hvata za samo sedam sekundi, a to ubrzanje je dojmljivije time što je glatko i konstantno. Isto vrijedi i za međuubrzanja. Osjećaj je identičan kao da vozite električni auto, jedino što vas pritom zbuni je povremena buka motora, koji po potrebi radi na višim ili manjim okretajima. Sve rezultira mnogo mirnijim radom i od električnih i od hibridnih modela. Dotaknimo se i maksimalne brzine, ona je ograničena na 180 km/h. U Hrvatskoj to i nije neki problem, no u Njemačkoj biste ipak poželjeli maksimalnu brzinu koja je ekvivalentna snazi od 213 KS, a to bi svakako bilo više od 200 km/h. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Vjerojatno najvažnije pitanje koje se nameće kod ovako neobičnog pogona je: koliko on troši?  Na testu smo ostvarili prosječnu potrošnju od 7,1 l/100 km u kombiniranoj vožnji. U gradu je testna potrošnja iznosila 6,7 l/100 km. U principu ovaj pogonski sustav u gradu nije toliko štedljiv poput hibrida usporedive snage, no na otvorenoj cesti i autocesti mnogo toga nadoknadi. Konačni rezultat potrošnje je ipak malo u zaostatku u odnosu na hibrid, no radi se o nijansama koje vlasnicima ovako skupih automobila u principu neće predstavljati bitnu stavku. Uostalom 7,1 l/100 km vrlo je niska potrošnja za ovako velik i težak, te snažan automobil. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Još jedan mali plus u odnosu na klasične hibride je zvučna udobnost jer automobil podjednako često vozi samo na struju, no kada mu radi motor, on radi mirnije i ujednačenije. Jedina iznimka je kada gas stisnete do "daske", a tada je glasan poput tipičnog hibrida i nimalo ugodnog zvuka. S druge strane rad motora može i malo zbuniti, no na to se brzo naviknete. Naime, ovisno o potrebi za punjenjem baterije može se dogoditi da radi na višim okretajima kada se vozite sporo ili sasvim niskim okretajima kada naglo ubrzavate. To je logično jer on ne reagira na gas već prema tome kad je i koliko potrebno puniti bateriju. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Toliko o pogonu, a sada ćemo se i malo osvrnuti na ostale karakteristike testiranog X-Traila. Ovdje ne možemo nego govoriti u superlativima. Auto je vrlo velik, a ponuda prostora u unutrašnjosti je izuzetno raskošna. Straga će udobno biti i dvometrašima, a prtljažnik sa 575 litara ne ostavlja želje neispunjenima. U njega će vam Nissan uz nadoplatu ugraditi i treći red sjedala, no testni automobil ga nije imao. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Oprema je najbogatija u ponudi, Tekna+, a to znači apsolutni luksuz. Izuzetno udobna sjedala su presvučena najfinijom Nappa kožom, tu je i head-up zaslon i veliki stakleni panoramski krov s otvorom, vrhunski Bose audio sustav. Ukratko bi se ovu opremu moglo opisati s "nema što nema", a to sve u unutrašnjosti X-Traila ostavlja dojam vrhunskog luksuza. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Sve najbolje i o ponašanju u vožnji. Automobil je iznimno udoban, suveren i na lošim cestama i preko "ležećih policajaca", prava moderna krstarica kao stvorena za duga putovanja. Pri žešćoj vožnji kroz zavoje naginjanje karoserije je minimalno i po tome je X-Trail među najuvjerljivijim autima u svojoj klasi. 

Author: Dubravko Kolarić foto: Dubravko Kolarić

Zaključak

X-Trail e-Power 4-orce je automobil s neobičnim pogonskim konceptom koji se ne vozi nimalo neobično. Vožnja poput električnog auta jasna je prednost nad hibridima, nešto veća potrošnja je pak mali minus. Udobnost i prostranost su mu najjači aduti. Cijena baš i nije, jer Nissan za testirani auto traži više od 55.000 eura. S druge strane nadoplata od oko 3000 eura u odnosu na E-Power s pogonom na prednje kotače čini se razumnom jer ovaj model ima dosta bolje performanse, a i pogon na sve kotače ponekad dobro dođe, pogotovo zimi. Benzinac je 7000 eura jeftiniji, no njega nema smisla uspoređivati jer je osjetno sporiji i troši dosta više od testiranog auta.

Plus:

Vrlo miran i tih rad u gradu i na otvorenoj cesti
Izuteno prostran auto
Vrlo udobna vožnja

Minus: 

Zvuk motora pri naglom ubrzanju
Relativno mala maksimalna brzina
Visoka cijena

TVORNIČKI TEHNIČKI PODACI: 

masa: 1833 kg
dimenzije: 468 x 184 x 173 cm
obujam: 1497 ccm
snaga benzinskog motora (generator) : 116 kW/158 KS  
snaga električnih motora (pogon): 157 kW/213 KS
0-100 km/h: 7,0 s
najveća brzina: 180 km/h
potrošnja: 6,3-6,6 l/100 km
cijena: 55.238 € (testni model),  45.166 € (osnovni X-Trail e-Power e-4orce), 42.298 € (osnovni X-Trail e-Power, pogon an dva kotača), 34.516 (osnovni X-Trail benzinac)

 
Važnija oprema  Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE Tekna+

Aluminijski naplatci 20", automatska dvozonska klima, LED Matrix svjetla, sustav kamera s prikazom od 360 stupnjeva, sustav automatskog parkiranja, Bose premium audio sustav, električno pokretana sjedala presvučena Nappa kožom, grijanje sjedala, upravljača i vjetrobrana, digitalni instrumenti 12,3", dodirni zaslon 12,3", head-up zaslon, bežično punjenje mobitela, stakleni panoramski krovni otvor, električno pokretana vrata prtljažnika...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.