Početna Auto 233 pregleda

Od 1983. do danas nitko nije skinuo apsolutni rekord Ringa

1
Vidi galeriju 1/5
Od 1983. do danas nitko nije skinuo apsolutni rekord Ringa Od 1983. do danas nitko nije skinuo apsolutni rekord Ringa Od 1983. do danas nitko nije skinuo apsolutni rekord Ringa Od 1983. do danas nitko nije skinuo apsolutni rekord Ringa Od 1983. do danas nitko nije skinuo apsolutni rekord Ringa

Stefan Bellof još uvijek "drži" apsolutni rekord na stazi Nürburgring Nordschleife, koji nije skinut trideset i pet godina

Njemački vozač utrka Stefan Bellof, koji je poginuo na stazi Spa u Belgiji 1985. godine, i danas drži rekordno vrijeme na stazi Nürburgring Nordschleife, popularnome Ringu ili "Zelenom paklu". Vrijeme 6:11.13, koje je postigao 28. svibnja 1985., i danas je uvjerljivo najbrže, a tome se vremenu dosad nitko nije ni približio.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Više od tri desetljeća vrijeme koje je postigao Bellof je na listi najbržih. Postigao ga je Porscheom 956 na kvalifikacijama za utrku izdržljivosti. Samo pet sekundi sporije vozio je njegov timski kolega Jochen Mass, u takvome istiom autu. Porscheov trkaći monstrum pokretao je motor boxer sa šest cilindara i više od 650 KS, a jedna od glavnih odlika bio je ground effect, odnosno aerodinamički potisak koji mu je omogućavao nevjerojatne brzine kroz zavoje.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Spomenuto vrijeme znači da je stazu odvozio prosječnom brzinom nevjerojatnih 202 km/h. Video o tragično preminulome Stefanu Bellofu govori više od riječi.  

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.