Početna Auto 9139 pregleda

Nevjerojatno: Kotač se u dvije sekunde pretvori u gusjenicu

Iako se proizvođači guma iz godine u godinu trude ne bi li poboljšali njihovu izdržljivost, 'svestranost' i sigurnost njihova 'forma' je uglavnom nepromijenjena, a kotač je i dalje najbolje i optimalno rješenje, barem za komercijalna vozila

Kod nekih vojnih vozila gusjenice su najbolje rješenje za svladavanje teško prohodnih terena, ali i one imaju svoje mane. No što ako se gusjenice i kotač mogu spojiti u jedan sustav i izvući najbolje od oba rješenja? Agencija američkoga ministarstva obrane DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) osmislila je projekt s kodnim nazivom RWT, iza njega se krije revolucionarni kotač koji se u trenutku pretvara u gusjenicu i obrnuto.

Author: YouTube foto: YouTube

Razvio ga je tim stručnjaka za robotiku i strojarstvo s fakulteta Carnegie Mellon, a omogućava vozilu brzinu kretanja konvencionalnih i off road značajke najekstremnijih terenskih vozila.

Author: YouTube foto: YouTube

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.