Početna Auto 163 pregleda

Sada samo na struju duže vozi do 50 km i brže juri - do 135 km/h

TOYOTA PRIUS PLUG-IN HIBRID
Vidi galeriju 1/2
Sada samo na struju duže vozi do 50 km i brže juri - do 135 km/h Sada samo na struju duže vozi do 50 km i brže juri - do 135 km/h

Nova Toyota Prius plug-in hibrid ima dvostruko veću autonomiju na struju. Ima doseg do 50 km, a vožnja na struju sada je moguća do brzine 135 km/h. Pri tom je prosječna potrošnja goriva 1,4 l/100 km

Nova Toyota Prius plug-in hibrid ima svjetsku premijeru na Međunarodnom salonu automobila u New Yorku. Ovaj novi model opremljen je drugom generacijom Toyotine revolucionarne PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) tehnologije, koja sada nudi dvostruko veću autonomiju, snagu i maksimalnu brzinu u EV načinu vožnje. Time je u najvećoj mjeri uklonjen nedostatak i prigovori dosadašnjih kupaca. Sada je prilagođen potrebama kupaca koji traže hibridni automobil, ali ujedno žele uživati dodatne mogućnosti tihe i ugodne vožnje u EV načinu rada.

S većom Li-Ion baterijom kapaciteta 8,8 kWh hibridni pogon omogućuje novoj generaciji Priusa PHEV potpuno električni način vožnje u puno više situacija u prometu i u većem dosegu, tako značajno smanjujući potrošnju goriva. U odnosu na prethodni model, riječ je o napretku, kako je prosječna potrošnja novog automobila svega 1,4 l/100 km, uz isto tako rekordno male emisije CO2 od 32 g/km.

TOYOTA PRIUS PLUG-IN HIBRID | Author: TOYOTA foto: TOYOTA

Novi Prius Plug-in hibrid također koristi Toyotin prvi dvostruki sustav elektromotora/generatora, koji stvara veći okretni moment istovremeno koristeći oba elektromotora – što značajno poboljšava ubrzanje i sveukupne performanse. Kao rezultat navedenih poboljšanja, druga generacija Priusa s produženim dosegom je puno izravnija u vožnji, nudi bolji osjećaj za upravljačem i veći vozački užitak. U potpuno električnom načinu vožnje moguće je dosegnuti brzinu od 135 km/h, te odraditi sada dvostruko više kilometara bez ikakvih emisija štetnih plinova i buke – s prijašnjih 25 km do čak 50 km. Nakon što se kapacitet baterije smanji do mjere da nije moguće daljnje održavanje vožnje isključivo u EV načinu rada – Prius Plug-in hibrid nastavlja dalje kao standardni Prius nove generacije.

Bez obzira na povećani kapacitet baterije, punjenje baterije preko standardne kućne utičnice od 230 V traje svega 2 sata i 20 minuta. Velika tehnološka novost kod novog Priusa Plug-in hibrida je i prvi u svijetu solarni krov s pripadajućom baterijom, koji je premijerno prikazan 2010. godine na konceptnom modelu Auris hibrid, a koji smanjuje potrošnju energije iz glavne pogonske baterije i koristi se za rad manjih sustava – poput klime i ostalih električnih potrošača. Novi Prius Plug-in hibrid bit će dostupan u prodaji krajem godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.