Početna Auto 110 pregleda

Sigurno niste znali: Kako se radi F1 kaciga za Raikkonena

1
Vidi galeriju 1/4
Sigurno niste znali: Kako se radi F1 kaciga za Raikkonena Sigurno niste znali: Kako se radi F1 kaciga za Raikkonena Sigurno niste znali: Kako se radi F1 kaciga za Raikkonena Sigurno niste znali: Kako se radi F1 kaciga za Raikkonena

Kacige za otvorene jednosjede posljednja su riječ tehnike, a mogu izdržati opterećenja i do 55 tona

Svako vlakno kacige za Formulu 1 sačinjeno je iz 12.000 niti, a svaka nit 15 je puta tanja od vlasi ljudske kose. Prosječna kaciga ima 16.000 kilometara vlakana, a teži samo 1200 grama. U strukturi kacige još su i kevlar, aramid pa čak i magnezij.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Ti materijali omogućavaju svojstva poput opterećenja do 55 tona bez deformacija, otpornost na penetraciju objekata brzinom i do 500 km/h uključujući i vizir izrađen iz polikarbonata, pa čak i izloženost temperaturi 800 Celzijevih stupnjeva u trajanju do 45 sekundi, a da u unutrašnjosti kacige temperatura ne prelazi 70 stupnjeva. Nonažalost i ovako vrhunska tehnologija izrade kacige nekada nije dovoljna da spasi život.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.