Početna Auto 32 pregleda

Stvoren za jurnjavu po pisti

Aston Martin Vulcan
Vidi galeriju 1/23
Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti Stvoren za jurnjavu po pisti

Najsnažniji Aston Martin svih vremena ima više od 800 KS, razvijen je za bogatu klijentelu, a služi samo za vožnju po pisti

Hoćemo najbrži i najsnažniji Aston Martin za razbibrigu i uživanje po pisti! Takvi su zahtjevi stizali u upravu Aston Martina od bogatih klijenata kojima su cestovni modeli bili preslabi, prespori, premekani, čak i prejeftini...

Aston Martin Vulcan | Author: Aston Martin foto: Aston Martin

S obzirom na golemo iskustvo u motorsportu tvrtka je odlučila ispuniti želje najzahtjevnijih klijenata. Samo za vožnju po pisti i bez mogućnosti homologacije za cestovnu upotrebu sklopili su Vulcan, najsnažniji i najbrži Aston Martin ikada. Za razvoj je bio zadužen David King, direktor specijalnih projekata i sportskoga odjela tvrtke i britanskoga Gaydona.

Ništa manje važna nije bila ni pomoć Darrena Turnera, profesionalnoga vozača koji već desetljeće nastupa za slavnu britansku tvrtku i među ostalim može se pohvaliti  dvjema pobjedama na slavnoj utrci 24 sata Le Mansa.

Aston Martin Vulcan | Author: Aston Martin foto: Aston Martin

Nakon premijere na ženevskome salonu i mnogobrojnih testiranja, potkraj prošle godine pokrenuta je proizvodnja, no limitirana je u samo 24 primjerka. Da se ne radi o običnome automobilu govori i to št kupovina uključuje i tehničku podršku za korištenja na pisti i program održavanja vozila, dakako uz pozamašnu nadoplatu. S više od 800 KS

Vulcan je ne samo najsnažniji, nego i najbrži Aston Martin svih vremena. Pokreće ga atmosferski V12 s obujmom 7.0 litara, za čiji je rad zadužena Cosworthova elektronika, mjenjač je sekvencionalni marke Xtrac sa šest stupnjeva prijenosa, a raspored mase sprijeda i straga je u omjeru 49:51 posto. Za sigurno zaustavljanje brinu se Brembove karbonsko-keramičke kočnice.

Aston Martin Vulcan | Author: Aston Martin foto: Aston Martin

Umjesto klime, kože, audiouređaja i sličnih luksuznih stavki, popis opreme modela Vulcan uključuje zaštitni kavez, trkaća sjedala i pojaseve, zaslon s kojega je moguće očitavati podatke o vožnji te intercom, sustav za komunikaciju s boxom.

Susret dva Vulcana
Aston Martin Vulcan dobio je ime po istoimenome britanskom bombarderu. Dvije legende susrele su se u zračnoj luci Elvington kod Yorkshirea. Prelet Vulcana, karakterističnoga po delta krilima, koji je od 1960. bio u službi Kraljevskoga zrakoplovstva, napravljen je u čast umirovljenja zrakoplova. Iz Aston Martina poručuju kako im je leteći Vulcan bio inspiracija ne samo golemom snagom nego i  aerodinamikom i brzinom.

Aston Martin Vulcan | Author: Aston Martin foto: Aston Martin

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.