Početna Auto 1775 pregleda

VIDEO: Luda jurnjava trkaćim Opelom po cestama na Učki

Vidi galeriju 1/8
Luda jurnjava: trkaćim autom vozili smo po Učki Luda jurnjava: trkaćim autom vozili smo po Učki Luda jurnjava: trkaćim autom vozili smo po Učki Luda jurnjava: trkaćim autom vozili smo po Učki Luda jurnjava: trkaćim autom vozili smo po Učki Luda jurnjava: trkaćim autom vozili smo po Učki Luda jurnjava: trkaćim autom vozili smo po Učki Luda jurnjava: trkaćim autom vozili smo po Učki

Opel je priredio proslavu 120 godina proizvodnje automobila, a tom smo prilikom sjeli u relijaški Adam i pojurili zavojima 'najluđe' hrvatske ceste

Opel je osnovan 1862. i sprva je proizvodio šivaće strojeve i bicikle, a 1899. proizveden je prvi Opelov automobil. Bio je zasnovan na kočiji, imao motor s četirima konjskim snagama i koštao tadašnjih 3000 maraka. Proizvedeno je 65 primjeraka. 

Author: Auto Start foto: Auto Start

Opel je posebno usko povezan s početkom motorizacije u Hrvatskoj. Prvi njegov model je dvije godine podlije postao i prvi automobil u Zagrebu, a u Hrvatsku prijestolnicu dovezao ga je slavni Ferdinand Budicki, začetnik automobilske tradicije u Hrvatskoj. Moderniji model Opela, s čak 65 KS,  pobijedio je 1912. na prvoj utrci održanoj u Hrvatskoj. Taj automobil vozio je Vjekoslav Heinzel, gradski načelnik po kojemu je nazvana jedna od najpoznatijih zagrebačkih ulica. I prva žena koja je položila vozački ispit u Hrvatskoj, Alma Balley vozila je Opel. Mnogi modeli, od prvoga masovno proizvedenoga Laubfroscha 1924., preko Kadetta, Olympije, Ascone, Corse, Astre, Vectre i Insignije bili su pravi prodajni hitovi u Hrvatskoj, a od osamostaljenja naše države Opel je redovito među najprodavanijim markama automobila na tržištu. 

Author: Auto Start foto: Auto Start

Da bi proslavio 120. rođendan Opel nas je ugostio u Opatiji, gdje je izložio važne modele iz svoje povijesti, kao i na obroncima Učke gdje nas je slavni Niko Pulić u trkaćem Adamu R2 provozao cestom na kojoj se inače vozi brdska utrka. Kako je cesta bila zatvorena za ostali promet mogli smo potpuno uživati u performansama relijaškog auta koji je već pet godina u nizu europski prvak u klasi R2. Mali Adam teži oko 1000 kilograma i ima 190 KS, a to rezultira nevjerojatnim brzinama po zavojitoj cesti na Učki. Kako izgleda i zvuči ta jurnjava pogledajte u našemu videu. 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.