Početna Auto 720 pregleda

Zbog novoga motora V8 Jaguar morao ponovno dizajnirati F-Pace

Kako bi pripasali V8, Jaguar F-Pace morao ponovno na crtaću tablu
FOTO: Jaguar

Jaguar F-Pace svojom je pojavom prije dvije godine osvojio veliku pažnju javnosti. Spočetka je dolazio s dvolitrenim četverocilindrašima i motorima V6, a od ove godine i s motorom V8

Kako bi pripasali V8, Jaguar F-Pace morao ponovno na crtaću tablu | Author: Jaguar foto: Jaguar

Jaguar F-Pace savršena je kombinacija dobrih mogućnosti na terenu i odličnih performansi na cesti. Iako je već bio poprilično dobar automobil, svi smo htjeli vidjeti verziju s brutalnim Jaguarovim motorom V8. Britanska luksuzna marka je to i omogućila, stvorivši model F-Pace SVR

Jaguar Concept C-X75 SURADNJA Jaguar će za svoj hiperauto tražiti Rimčevu pomoć

Pokreće ga 5-litreni motor V8 koji razvija 550 konjskih snaga i 680 Nm okretnoga momenta, a ta snaga prenosi se na sva četiri kotača. Iako takva kombinacija zvuči prekrasno, Jaguaru nije bio lagan zadatak 'ugurati' tako velik motor u F-Pace. 'Motor uvijek treba pomaknuti unazad koliko god je moguće. Mogli biste ubaciti motor V8 bez ikakvih većih promjena, ali onda imate prednji kraj teži čak 80 kilograma', izjavio je Jaguarov dizajner Luke Smith. 

Kako bi pripasali V8, Jaguar F-Pace morao ponovno na crtaću tablu | Author: Jaguar foto: Jaguar

Kako se ne bi narušile vozne mogućnosti novoga F-Pacea, motor V8 morao je biti premješten više prema sredini automobila. Zbog toga se zaštitna pregrada između motornog i putničkoga prostora morala pomaknuti unazad, a spremnik tekućine za pranje stakala je morao biti premješten ispred motora. Osim toga, za velikih brzina, ispod poklopca motora bi se stvarao iznimno velik pritisak, pa su tako dizajneri automobila napravili nekoliko otvora na poklopcu, kako bi taj zrak imao gdje izaći. 

Kako bi pripasali V8, Jaguar F-Pace morao ponovno na crtaću tablu | Author: Jaguar foto: Jaguar

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.