Početna 48 pregleda

Autobus budućnosti vozi bez vozača i zabavlja svoje putnike

Future Bus

Kako bi autobus budućnosti mogao izgledati pokazali su nam stručnjaci Mercedes-Benza svojim konceptnim modelom kojeg su nazvali jednostavno - Future Bus...

Kada zamišljamo promet u budućnosti rijetko pomislimo da bi u budućnosti mogao postojati javni prijevoz, odnosno jednostavne stvari poput autobusa. 

Kako bi autobus budućnosti mogao izgledati pokazali su nam stručnjaci Mercedes-Benza svojim konceptnim modelom kojeg su nazvali jednostavno - Future Bus. Ime je nemaštovito, no zato su prilikom kreiranja autobusa budućnosti u Mercedesu upotrijebili vrlo mnogo mašte.

Autobus je prepun modernih tehnologija, poput raznih bežičnih veza, radara, kamera, a Mercedes ga opisuje kao veliki korak prema autonomnom gradskom autobusu koji ne bi imao vozača. Future Bus je zasnovan na aktualnom 12 metara dugačkom modelu Citaro kojeg pokreće 299 konja snažan šesterocilindrični motor i to je jedino konvencionalno što je ostalo na njemu. Upotrebom tehnološke platforme koju u Mercedesu zovu CityPilot, autobus je pretvoren u vozilo koje je sposobno samostalno voziti. Sustav se sastoji od 10 kamera, četiri radara i dvije stereo kamere koje autobusu omogućavaju da okolinu vidi u tri dimenzije.

Future Bus | Author: Daimler AG foto: Daimler AG

Zbog svega toga bus automatski manevrira milimetarski precizno oko rubnih kamena, prepoznaje stanice i zaustavlja se na njima, sam otvara i zatvara vrata za putnike, čita sve prometne znakove i semafore. I sve to radi komfornije i od ljudskog vozača, a da pritom i štedi gorivo. Putnici prilikom vožnje mogu uživati u bežičnoj mreži, bežičnim punjačima za mobitele i mnogo multimedijalne zabave sa zaslona smještenih u autobusu.

Future Bus | Author: Daimler AG foto: Daimler AG

Iako se doima kao nešto što bi se realno moglo realizirati u skoroj budućnosti Mercedes ne namjerava ovaj autobus serijski proizvoditi zbog zakonskih ograničenja, no prvi testovi u praksi su već provedeni u Amsterdamu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.