Početna 6 pregleda

Nikad manje poginulih na našim cestama u srpnju

Statistika
Vidi galeriju 1/5
Nikad manje poginulih na našim cestama u srpnju Nikad manje poginulih na našim cestama u srpnju Nikad manje poginulih na našim cestama u srpnju Nikad manje poginulih na našim cestama u srpnju Nikad manje poginulih na našim cestama u srpnju

Na našim cestama protekli mjesec poginulo je 18 osoba, čak 23 manje nego lani (41) i 26 manje nego u istome mjesecu 2014. godine (44)

S istekom zadnjega danja srpnja ostvarile su se želje i utemeljene nade da u godini najčešće najprometniji mjesec na hrvatskim cestama neće biti rekordan i po broju poginulih. Štoviše, mogao bi biti zabilježen u dosadašnjoj statističkoj povijesti u nas kao srpanj s najmanje žrtava u prometu.

Još prije samo mjesec dana činilo se kako se crni trend tragičnih događanja u cestovnome prometu, započet lani, nastavio jednakim tempom. Naime, nakon prvih šest mjeseci na prometnicama je bilo smrtno stradalo 137 osoba, potpuno isto koliko i lani, a sedam više nego u istome razdoblju 2014.

Crna statistika | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Malotko je vjerovao da se stanje neće pogoršavati jer su već pokraj lipnja počele gužve ka jugu, a tjedan poslije i u oba smjera. I danas se događa što nikada prije nije: smjene turista, koje su prije trajale od petka predvečer do nedjelje kasno navečer u ovome su srpnju, pa sada i u kolovozu, produžene kilometarskim kolonama od petka ujutro do utorka. Unatoč tome broj poginulih u srpnju uveliko je promijenio statističku sliku prvih sedam mjeseci: ukupno je u nas na cestama stradalo 155 osoba – lani ih je bilo 178, godinu prije 174.

Analitičke službe u Policiji još nisu objavile podatke o broju nesreća te teško i lakše ozlijeđenih osoba u prvih sedam mjeseci. No, statistika za prvo polugodište pokazala nam je kako i u vezi s tim podacima postoji tračak nade da se ide nabolje.

Crna statistika | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Do 1. srpnja dogodilo se 14.556 prometnih nesreća, 76 više nego lani, u svakoj trećoj (4558) bilo je ozlijeđenih osoba, a 136 poginulih bili su sudionici u 128 nesreća. Teško je ozlijeđeno 1126 (lani 1187), a lakše 5240 (lani 5280) sudionika u prometu.

Među stradalima bilo je i stranaca, poginulo ih je 11, zamalo triput više nego lani u istome razdoblju. Petero su bili državljani BiH, troje Austrije te po jedno Bugarske, Slovenije i Kosova. Teško je ozlijeđen 91, a lakše 278 stranaca. Nastavljen je bio, dakle, lanjski tragični niz, a 2015. godina nas je žrtvama u prometu vratila tri godine unatrag u ostvarenju ciljeva Nacionalnoga programa sigurnosti u cestovnome prometu u razdoblju 2010.-2020., čiji je konačni cilj broj poginulih u 2020. smanjiti na 215, upola spram broja poginulih u 2010. godini - 426.

Crna statistika | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.