Početna Insider 862 pregleda

Auti parkirani na suncu već za sat mogu biti opasni po život

Auti parkirani na suncu već za sat mogu biti opasni po život
FOTO: Ivana Ivanović/PIXSELL

Znanstvenici iz Arizone u pokusu su koristili različite aute, a nakon sat vremena u svima je bilo više od 47 stupnjeva. Za djecu može biti opasno i parkiranje automobila u sjeni

Svake godine zabilježi se nekoliko slučajeva kada su djeca ili kućni ljubimci umrli zbog prevelike vrućine u automobilima, a znanstvenici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu. 

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stupnjeva nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplinskog udara, tvrde znanstvenici s Arizona State Universityja (ASU), koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stupnja, kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati. 

Auti parkirani na suncu već za sat mogu biti opasni po život | Author: Željko Hladika/PIXSELL foto: Željko Hladika/PIXSELL

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja, koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila iznimno brzo zagrijavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stupnjeva zabilježena je u svim automobilima. 

U hladu je prosječna temperatura bila oko 40 stupnjeva, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature. 

Znanstvenici su pokazali kako se upravljači automobila na suncu zagriju na temperaturu 52 stupnja nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stupnjeva. 

Auti parkirani na suncu već za sat mogu biti opasni po život | Author: Pexels foto: Pexels

Istraživanje je pokazalo da čak 'i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete', rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a. 

Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog više vlage u zraku, zbog čega se teže rashladiti znojenjem, dodala je Selover. 

Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stupnjeva, istaknuvši kako neke žrtve toplinskog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.