Početna Insider 1284 pregleda

Dolazi hladnije vrijeme: Palite svjetla, pazite na druge!

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Stižu hladniji dani i neke vozačke navike trebamo početi prilagođavati vremenskim i uvjetima na cesti

Author: AARP Blog foto: AARP Blog

Mrak se ranije spušta, dolaze magle i jutarnji mrazovi, češći uvjeti slabije vidljivosti i klizavoga kolnika. Uz vremenske neprilike treba računati i na mjestimično loše stanje kolnika. Nekoliko osnovnih stvari može nam olakšati vožnju u takvim uvjetima i učiniti ju sigurnijom.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Prije svega treba voditi računa o svomu limenom ljubimcu i paziti da svi ključni elementi budu ispravni i funkcionalni, a ponajprije automobil mora biti u stanju 'stati na vrijeme'. Primarno je dakle imati dobre kočnice i gume, a kako se temperature spuštaju, tako se smanjuje i tlak u gumama. Kontrolirajte i održavajte tlak u gumama prema propisima proizvođača. Također valja provjeriti stanje metlica brisača i redovito nadzirati razinu tekućine vjetrobranskog stakla te provjeriti rade li sve žaruljice na svjetlosnim sklopovima automobila.

1 | Author: VehicleMix.com foto: VehicleMix.com

'Zdrav' akumulator neophodan je za pokretanje automobila za nižih temperatura, pa samim tim i jedna od ključnih stavki, koju redovito treba kontrolirati. Valja provjeriti i ispravnost sustava grijanja vozila i odmrzavanja stakala. Rashladna tekućina (antifriz) mora također biti 'na nivou', kako bi limeni ljubimac bio funkcionalan za hladnijega vremena.

1 | Author: Top HD foto: Top HD

Iako zimsko računanje vremena počinje tek za mjesec dana i donosi nam obvezno korištenje svjetala na automobilima i tijekom dana, već sada nije naodmet imati upaljena svjetla za dana, ako procijenimo da je vidljivost malo lošija. Valja držati dovoljan sigurnosni razmak između vozila, osobito za vožnje u koloni, izbjegavati nagla kočenja i općenito voziti opreznije.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.