Početna Insider 3914 pregleda

Kupnja novoga ljubimca: Leasing je povoljniji nego auto na kredit

Škoda Octavia
FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Pri kupnji automobila na leasing odmah treba imati i do 20 posto cijene, a na kredit ne, ali su mjesečne rate manje

 

Poželi li netko kupiti nov automobil, a nema dovoljno gotovine, postoje rješenja, a mi smo istražili što se najviše isplati.

Za primjer smo uzeli prosječan obiteljski auto, najjeftiniju Škodu Octaviju, koja stoji 137.947 kuna.

Na kalkulatorima banaka na internetu potražili smo izračune i rate nenamjenskoga kredita uz otplatu na 60 mjeseci. Upisali smo iznos 138.000 kuna, nekoliko kuna više od potrebnoga, jer je kalkulator iznos zaokružio. Ovisno o tomu je li kredit u kunama ili eurima te je li s fiksnom ili promjenjivom kamatom, mjesečna otplata bi bila od 2677 do 2809 kuna, jer su kamate između 5,8 i 7,45 posto. Ukupno bismo nakon pet godina platili između 22.611 i 28.488 kuna kamata, pa bismo auto, uz naknade bankama, platili i do 31.241 kunu više, odnosno do 169.214.

Author: 24sata foto: 24sata

 

Kamate 5,8 - 7,45

Iz Porschea, zastupnika za Škodu, odgovorili su da više ne nude kredite jer je popularniji leasing. Novu Škodu Octaviju može se kupiti na financijski leasing na tri rate bez kamata i troškova obrade, a cijena je kao za gotovinu.

- Dva su osnovna tipa leasinga, financijski i operativni. Kod financijskoga nakon isplate svih rata te uplatom otkupne vrijednosti korisnik postaje vlasnik auta. Operativni leasing ima manje mjesečne rate, a auto se nakon isteka može vratiti te ugovoriti novi ili ga se može kupiti prema procijenjenoj vrijednosti - odgovorili su iz Erste leasinga.

Author: 24sata foto: 24sata

 

Može se otkupiti

Financijski leasing sličan je kreditu, a operativni je više za tvrtke. Glavna mana leasinga je što pri ugovaranju treba imati dio cijene auta, oko 20 posto. Kod financijskoga leasinga je to učešće. Obračunava se od bruto vrijednosti auta, najmanje 20 posto, a umanjuje osnovicu za izračun rate. Kod operativnoga leasinga je to akontacija, koja također umanjuje osnovicu za izračun rata. Kod operativnoga leasinga mogu tražiti i jamčevinu, beskamatni depozit, koji se po isteku ugovora vraća, a najmanje je 10 posto ostatka vrijednosti. Za otkup nakon operativnoga leasinga nakon pet godina računaju 30 posto vrijednosti, odnosno 41.384 kune. Porsche učešće traži za skuplje aute ili od klijenata s lošijim bonitetom. O leasingu smo pitali još ponešto, no nisu odgovorili.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.