Početna Insider 3763 pregleda

Evo kako uštedjeti do 1100 kuna na osiguranjima automobila

Opel Astra
FOTO: Opel

Najveći bonus je 50 posto kod većine osiguravatelja, a neki nude i veći vozačima s duljim stažem koji nisu imali štete

 

Koliko stoji obvezno, a koliko kasko osiguranje za osobni automobil provjerili smo uz pomoć tvrtke Kompare, vodeće u Hrvatskoj za internetsku kupovinu osiguranja, kao i telekomunikacijskih paketa.

Tražili smo cijene za Opelovu Astru Sport s dizelskim motorom od 1686 prostornih centimetara i 96 kilovata u karavanskoj izvedbi koji, prema službenim podacima, vrijedi 149.558,31 kunu.

S obzirom na to da cijena osiguranja ovisi i o vozaču, zamislili smo gospodina koji ima 45 godina, vozi dulje od 12 godina, dosad nije imao većih šteta i ima važeći bonus 50 posto. On bi u Eurohercu i Jadranskom osiguranju, koji su u istoj grupaciji, zbog staža i “dobrog ponašanja”, odnosno zato što nije imao štete, dobio 60 posto bonusa za obvezno osiguranje.

Sve ponude sadržavaju ista pokrića (nezgoda u slučaju smrti i invaliditeta te zaštita bonusa) - kažu u tvrtki Kompare koja je za nas, kao i za svakog potencijalnog kupca, skupila sve podatke te ih prezentirala.

Author: 24sata foto: 24sata

Paketi su jeftiniji

U usporedbu cijena obveznog osiguranja nisu uvrstili Croatia osiguranje zato što ta kuća cijenu izračunava za svaku stranku drukčije.

- Za njihova klijenta od 45 godina neće biti ista cijena kao i za nekog tko im prvi put dolazi. Po OIB-u uzimaju u obzir i ima li klijent još koju policu kod njih (imovina, dopunsko i slično), te na temelju toga daju dodatni popust - objašnjavaju u tvrtki Kompare.

Kod kasko osiguranja treba napomenuti da je cijena niža ako se ugovori i sudjelovanje vlasnika u šteti, što se zove franšiza. Kod Croatije, Triglava i Jadranskog franšiza nije uračunata. AS osiguranje, pak, nudi puni kasko, ali uz dobrovoljnu franšizu.

Polica stiže mailom

- Svaka osiguravajuća kuća ima svoje uvjete i ‘cake’. Mi želimo znati sve i kupcu reći što može očekivati i dobiti od koga. U jednom danu, najčešće u nekoliko minuta, sve može biti riješeno i s ugovorenom policom stranka odlazi na tehnički pregled. Sve mu dolazi na mail, a kroz koji dan i na kućnu adresu - kažu u Kompareu.

Prema njihovim podacima u tablicama, na obveznom i kasko osiguranju može se uštedjeti gotovo 1100 kuna.

Osiguravatelji ponekad, praktički i redovito, nude pakete dodatnih pokrića po akcijskim cijenama, pa se često može dobiti više za manju cijenu.

Author: 24sata foto: 24sata Iz navedenih cijena sasvim je jasno zašto tvrtke s puno automobila na njima imaju daruvarske registracijske tablice, a i u Rijeci je osiguranje puno jeftinije nego u Zagrebu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.