Početna Insider 3272 pregleda

Zimske gume na testu: Otkrivamo gdje ih kupiti najpovoljnije

Zimske gume
FOTO: Bigstock

Uz još uvijek relativno lijepo vrijeme na samome vrhuncu produženoga 'babljeg ljeta', svakako je trenutak za razmisliti o zimi i zimskim uvjetima vožnje. Klimatskim promjenama unatoč, prava zima će nam svakako doći – pitanje je samo kada i koliko oštra

Nesigurni klimatski uvjeti velik su izazov i proizvođačima automobilskih guma; ne samo što u obzir treba uzeti mogućnost snijega i leda, već i sve ono između – od kasnojesenskih naleta padalina do velikih količina snijega u kratkom razdoblju ili opasne bljuzge koja ga slijedi. Na sve te nepovoljne uvjete možemo naići na cesti u istome danu, a razliku između nesreće i sigurnoga preživljavanja čine upravo – dobre gume na automobilu.

TEST ZIMSKIH GUMA | Author: 24sata foto: 24sata

Iako proizvođači guma tvrde kako su sve nove gume dobre, dugogodišnje iskustvo europskih autoklubova u kontinuiranome testiranju cjelogodišnjih, ljetnih i zimskih guma pokazuje da je zapravo vrlo teško proizvesti gumu koja bi zadovoljila sve parametre i bila jednako dobra za sva područja i sve uvjete koje vozači mogu očekivati na cesti.

Ovogodišnje testiranje zimskih guma provedeno je u dvjema najtraženijim dimenzijama – 175/65 R14 T i 205/55 R16 H, a rezultati testiranja dobiveni su zbrajanjem rezultata različitih kriterija ocjenjivanja.

TEST ZIMSKIH GUMA | Author: 24sata foto: 24sata

Gume su bile testirane na suhoj podlozi (15 % ocjene), na mokroj podlozi (30 %), na snježnoj podlozi (20 %) i na ledu (10 % ocjene). Osim 'vozne' podloge, na konačnu ocjenu utjecali su i ovi parametri: potrošnja goriva (10 % ocjene), izdržljivost (10 %) i buka  (5 %).

Konačan odabir zimskih guma ovisi o zaista brojnim parametrima. Sasvim sigurno, ukupna ocjena na testu neće biti jedino mjerilo prema kojemu ćete izabrati najbolje zimske gume za svoj automobil. Dobro razmislite o svojim navikama u vožnji, u obzir uzmite uobičajene rute kojima vozite, posebno zimi.

Ako više vozite po mokrim autocestama ili državnim/lokalnim cestama u obzir uzmite rezultate testiranja na mokrim podlogama, ako ste više na snježnim gorskim cestama izaberite gumu koja je bila dobra na snijegu i ledu. Ukratko, izaberite zimske gume koje će odgovarati vama, izbora vam sigurno neće nedostajati.

Ne zaboravite, često se mogu ostvariti dodatne uštede ako za kupovne automobilskih guma odlučite kupiti i felge. Razmislite, provjerite modele i rezultate testiranja i izbjegnite neugodna iznenađenja kada je riječ o sigurnost na cestama.

Zimske gume | Author: Bigstock foto: Bigstock

 

Kako izabrati i najpovoljnije kupiti nove zimske gume?

Otvorite kategoriju Gume na najvećem online shopping centru Jeftinije.hr

U pretraživaču Brza pretraga guma izaberite sezonu i odgovarajuće dimenzije

Pretražite ponudu i izaberite najbolje gume

Instalirajte besplatni Google Chrome dodatak 1-2-3 Kupovina s Jeftinije.hr kako biste pretražujući Google vidjeli najbolje ponude u domaćim internetskim trgovinama.

 

Zimske gume s dimenzijama 175/65 R14 T

Ovu dimenziju guma koriste brojna mikro i mala gradska vozila, poput Forda Fieste (na kojemj su izvršena testiranja), Toyote Yaris, Hyundaija i10, Renaulta Twinga ili Peugeota 206.

Continental WinterContact TS860 – ukupna ocjena 7,8

Prema rezultatima provedenoga testiranja, guma Continental WinterContact TS860 bila je najbolja zimska guma na testiranju. Pokazala se vrlo dobrom na suhom i najboljom od testiranih guma na mokroj podlozi i snijegu. Jako je dobra i po trajnostii, a prema potrošnji goriva i buci zaslužila je ocjenu vrlo preporučljiva.

Dunlop Winter Response 2 – ukupna ocjena 7,8

Pokazala je vrlo dobre rezultate na testiranju podloga, na suhome, mokrom i na snijegu. Odlikuje je mala potrošnja goriva, a dobila je i vrlo preporučljivu ocjenu po trajnosti. Na testiranju, Dunlop Winter Response 2, kao i Continental WinterContact jedini su modeli s ovim dimenzijama, u vezi s kojima nisu pronađeni nedostaci prema bilo kojemu parametru.

Firestone Winterhawk 3 – ukupna ocjena 6,8

Guma Firestone Winterhawk 3 pokazala se najboljom na suhoj podlozi. Odlikuje je mala potrošnja goriva i pokazala se jako dobrom po trajnosti. Ipak, ima i nedostatke i to na mokroj podlozi, a upravo je to značajno utjecalo na smanjenje ukupne ocjene.

Nokian WR D4 – ukupna ocjena 6,6

Vrlo preporučljiva po trajnosti, guma Nokian WR D4 pokazala se najboljom na ledu, ali su njezini nedostaci na suhom i snijegu utjecali na smanjenje ukupne ocjene.

Goodyear UltraGrip 9 – ukupna ocjena 6,4

Rezultati testiranja gume Goodyear UltraGrip 9 pokazali su kako je vrlo dobra na mokrom, a zbog nedostataka na suhom i snijegu smanjena je ukupna ocjena. Međutim, ova guma ima najbolje rezultate glede trajnosti i vrlo dobre kada je riječ o potrošnji goriva.

 

 

Zimske gume s dimenzijama 205/55 R16 H

Ova skupina guma, koja je bila uvrštena u testiranje, jedna je od najpopularnijih uopće. Može se pronaći na brojnim automobilima, poput VW Golfu (na kojem su i izvršena testiranja), Passatu i Touranu, Renaultu Meganeu i Scenicu, Fordu Focusu, Mondeu i C-Maxu.

Continental WinterContact TS860 – ukupna ocjena 7,6

I s ovim većim dimenzijama guma Continentalova WinterContact TS860 bila je najbolja među testiranima. Vrlo preporučljive rezultate jpokazala je na mokroj podlozi, a bila je vrlo dobra i na snijegu. Izvrsne rezultate je pokazala s obzirom na potrošnju goriva i buku. Na testiranju nije pokazala nedostatke.

Goodyear UltraGrip 9 – ukupna ocjena 7,6

Pokazala je vrlo dobre rezultate na suhom i najbolje rezultate na mokroj podlozi te bila vrlo dobra na snijegu. Odlikuje je mala potrošnja goriva, a nisu pronađeni nedostaci.

Dunlop Winter Sport 5 – ukupna ocjena 7,4

Još jedan model koji je zaslužio oznaku vrlo preporučljivo je Dunlop Winter Sport 5, guma koja kao i dvije prethodne nije pokazala nedostatke, a bila je vrlo dobra na suhom, mokrom i na snijegu.

Kleber Krisalp HP3 – ukupna ocjena 6,8

Ovaj model, pokazao je test, vrlo je dobra guma na snijegu i ledu, izrazito tiha, koju odlikuje mala potrošnja goriva. Na smanjenje ukupne ocjene utjecali su nedostaci koje je pokazala na mokroj podlozi.

Michelin Alpin 5 – ukupna ocjena 6,6

Ova Michelinova zimska guma pokazala se najboljom na suhom i vrlo dobrom na mokrom, a najboljom prema trajnosti. Relativno veći broj nedostataka utjecao je na ukupno smanjenje ocjene. A nedostatke je pokazala na snijegu, za testiranjima buke (najbučnija među testiranim gumama) te prema malo većoj potrošnji goriva.

 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.