Početna Magazin 149 pregleda

Država daje 25 milijuna kuna poticaja za vozila na alternativni pogon

poticaji
Vidi galeriju 1/7
Država daje 25 milijuna kuna poticaja za vozila na alternativni pogon Država daje 25 milijuna kuna poticaja za vozila na alternativni pogon Država daje 25 milijuna kuna poticaja za vozila na alternativni pogon Država daje 25 milijuna kuna poticaja za vozila na alternativni pogon Država daje 25 milijuna kuna poticaja za vozila na alternativni pogon Država daje 25 milijuna kuna poticaja za vozila na alternativni pogon Država daje 25 milijuna kuna poticaja za vozila na alternativni pogon

Novoj Vladi, izgleda, u cilju je da se naši građani voze automobilima pokretanim na alternativni pogon. Naime, kako saznajemo, Oreškovićeva Vlada poticaje na takva vozila povisila je za čak 40 %

Sve je manje hibridnih i plug-in vozila koja se mogu kupiti državnim poticajima. Razlog je prošlogodišnja odluka Ministarstva zaštite okoliša i prirode prema kojoj na subvencije mogu računati samo kupci navedenih alternativnih vozila koja ispuštaju manje od 90 g/km CO2. Do prije pola godine povlasticama su se mogla kupiti alternativna vozila s ispuhom do 100, a prije 18 mjeseci do 110 g/km CO2!

U 2015. godini u Hrvatskoj su hibridna vozila zauzela 1,1 posto udjela, a električna samo 0,2 posto

Nova Toyota Rav Hybrid jedan je od hibridnih automobila koji više ne uživa blagonaklonost hrvatske države. Usprkos tome što je riječ o posve novome modelu i najnaprednijoj tehnologiji ovaj japanski SUV ne udovoljava kriterijima koje je ona propisala. Ako već ne može RAV (118 g/km CO2), kažu u Toyoti, moguće je povlasticom u iznosu 30.000 kuna kupiti hibride poput Yarisa (75 g/km CO2), Aurisa (79), Aurisa TS (81), Priusa (79), a 50.000 kn jeftinije nabaviti Prius+ Plug-in Hybrid (49 g/km CO2).

poticaji | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start poticaji | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start poticaji | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Sve ovo opet postaje iznimno aktualno, jer je i vlada Tihomira Oreškovića nagovijestila kako će podupirati kupovinu ekološki upristojenih vozila. Ništa neobično, jer novac za nabavu hibrida, plug-ina i električnih automobila je osiguran i dio je programa čiju provedbu Europska komisija sugerira svim državama u EU. Prema kalkulacijama i ove će se godine u nas za tu namjenu izdvojiti oko 30 milijuna kuna, dostatno za kupovinu najviše 400 osobnih vozila. Stoga se valja na vrijeme pripremiti, jer po objavi natječaja u pravilu je već kasno. U dosadašnja tri navrata poticaji su znali planuti u manje od 24 sata. Stoga svi koji kanite kupiti alternativno vozilo i uštedjeti novac - požurite!

Hibridnih auta iz godine u godinu sve je više no i nadalje Toyota ima najveću ponudu modela. Cjenovna Razlika između električne tesle s i električnog Up-a je 450.000 kuna

poticaji | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Zanimljivo je i kako postoji sve više konvencionalnih, posebice dizelskih agregata koji udovoljavaju strogim ekološkim standardima, no, nažalost, prodaju takvih država ne stimulira. Valja istaknuti kako Peugeot raspolaže motorom 1.6 Blue HDi sa 75 konja, koji ispušta samo 79 g/km CO2, samo malo zaostaju Opelov 1.6 CDTi i Renaultov 1.5 dCi sa 82 g/km, a sve to prati i Fordov 1.5 TDCi motor s 88 g/km. S pravom se moramo upitati zašto su svi oni diskriminirani i nije li podjela na alternativne i klasične u ovome slučaju predrastična. Sada je još i koliko-toliko bolje nego u prve dvije tranše davanja poticaja, kada je granica bila 110, potom 100 g/km CO2. Upravo zbog još rigoroznije skale s popisa su ispali brojni hibridi pa i poneki plug-in hibridi. U tablicama koje prilažemo u cjelosti vidite što se može kupiti poticajima.

Pravnim osobama će pripasti 10 milijuna, a fizičkim čak 15 milijuna kuna poticaja

Koliko je inicijativa Ministarstva zaštite okoliša i prirode uspješna najbolje kazuju brojke - od prvoga poticaja do danas građani i tvrtke nabavili su tako 946 ekoloških vozila. Ne očajavajte ako niste uspjeli, jer Hrvatska, kao i druge zemlje EU, mora do 2020. imati najmanje 20 posto obnovljivih izvora energije, a to znači da će biti i dodatnih poticaja. 

poticaji | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Sufinancira se i kupnja eklektroskutera, motocikala i četverocikala, od po 7500 kuna do 30.000 kuna. Novac je osiguran i dio je programa čiju provedbu Europska komisija sugerira svim državama EUropske unije i koje u pravilu obilato koriste 

Postupak nabave je jednostavan. Po odabiru vozila valja predati zahtjev za sufinanciranje (dostupan na web stranicama) Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, presliku osobne iskaznice, presliku ponude za vozilo, ovjerenu od prodavača te brošuru, letak, certifikat ili bilo kakvu potvrdu iz koje su vidljivi značajke vozila, proizvođač, model, vrsta pogona i, dakako - količina CO2, koja ne smije biti veća od 90 g/km. 

poticaji | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Pojedine modele koje nije moguće nabaviti u Hrvatskoj, poput Tesle S, Renaulta ZOE, Nissana Leafa…, također se može kupiti sufinanciranjem, ali individualnim uvozom. Trgovci u drugim zemljama izdat će fakturu bez PDV-a strane zemlje, a na kupcu je da plati porez 25 posto. Prilika je to domoći se modernih tehnoloških dragulja s malom potrošnjom i modernom tehnologijom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.