Početna Magazin 5255 pregleda

Evo kako su nastali najzanimljiviji logotipi automobila

1

Neizostavan dio automobila zasigurno su njihovi logotipi, igraju ključnu ulogu u prezentaciji marke, a njihovi motivi najčešće su životinje koje simboliziraju snagu, brzinu i moć....

Neizostavan i vrlo važan dio svakog automobila jeste njegov logotip. On je svojevrsni autogram proizvođača, koji simbolično predstavlja karakteristike automobila. Među stotinama marki i toliko različitih logotipa izdvojili smo neke proizvođače, a najviše one koji za simbol koriste neku od životinja.

1 | Author: Auto start foto: Auto start 1 | Author: Auto start foto: Auto start

Najčešće su to moćne 'zvijeri' poput divljih mačaka, zmija, konja pa i krilatih mitskih životinja koje simboliziraju moć. Više ili manje stilizirane životinje na amblemu pridonose boljem imidžu marke. Čest motiv je lav - kralj životinja, a nerijetko se koriste konji, zmije otrovnice, a mogu se pronaći i životinje poput pasa, jelena i kokoši... No neki proizvođači koriste sasvim drugačiju vrstu amblema, poput oblika zvijezde, krugova, križeva...

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Upravo iz takvih razloga dobro dizajnirani logotip bitan je dio marketinške strategije. Tijekom vremena logotipi evoluiraju, redizajniraju se i prilagođavaju novim vremenima, no osnovni grafički prikazi često ostaju isti. Iako većina ima stilizirani znak, inicijale ili početno slovo naziva, poput H za Hondu ili Hyundai, najzanimljiviji su oni sa životinjama.

Ovo su logotipi aktualnih proizvođača ili tjunerskih tvrtki, a spomenut ćemo i neke koji su se do danas ugasili, ali su koristili zanimljive životinje kao simbol svojih automobila. 

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Crni propeti konjić na žutoj podlozi sinonim je za Ferrari i možda najprepoznatljiviji logo u svijetu automobila, a mali broj ljudi zna da je on svoju 'karijeru' započeo na trupu borbenog aviona, a poslije ga je Enzo Ferrari preslikao na svoje automobile. Srebrni jaguar također je dobro znan, baš kao i divlji konj mustang koji krasi Fordov sportski auto već više od pedeset godina. Ono što je Ferrariju konj, talijanskome je Lamborghiniju bik, a odabran je prema horoskopskom znaku osnivača tvrtke, koji je ujedno bio veliki ljubitelj borbe bikova. Osim još dobro znanog Abarthova škorpiona ili Peugeotova lava. na raznim su se automobilima našle i druge životinje poput kraljevske kobre, ovna, pa čak i jelena. Nisu rijetke ni ptice, pa čak i samo stilizirana krila u logotipu. 

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Na američkim kamionima Mack ponosno stoji i jedini pas u autoindustriji, a riječ je o pit-bullu koji je sinonim za snagu i odvažnost. Zanimljivo je što je ugasla francuska Matra na logotipu imala pijetla, galski simbol, no 'domaća kokoš' nije opstala među snažnijim pticama poput sokola na logotipu britanskoga proizvođača Arasha.

Renault Arkana: Na tržište stiže još jedan coupe SUV KONCEPT Ovako će izgledati Arkana, novi igrač na terenu SUV-ova

Posebno je impresivan logotip njemačke manufakture Gumpert čiji automobili na masci nose lik mitskoga Griffina, odnosno grifona. Životinja iz grčke mitologije ima tijelo, rep i stražnje noge lava, a orlove glavu, krila i prednje noge. Među silnim likovima na automobilu su se našla i dva homo sapiensa.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Logotip češke Škode mnogi smatraju izuzetno originalnim i stilski izuzetno čistim, pravim dizajnerskim remek-djelom. Iako je njegov nastanak obavijen velom tajni, a autor nije poznat, pretpostavlja se kako je 1926. logotip osmislio tadašnji direktor prodaje Škode. Ablem u obliku “strijele s krilima” zapravio simbolizira glavu Indijanca koji nosi kapu s pet pera.

1 | Author: The Car Spotter Blog foto: The Car Spotter Blog

Među raznim zvijerima našla se i jedna dama i to kakva. Iako na logotipu jednog od najboljih proizvođača automobila na svijetu stoje inicijali RR, na poklopcu motora svakoga Rolls Roycea 'ponosno' stoji srebrna dama, Silver Lady, Flying lady, Spirit of Ecstasy - odnosno Emily. Nastala je prema stvarnoj osobi, Eleanori Velasco Thornton i simbol je vječne ljubavi, a na amblemu je nagnuta naprijed pa njena haljina koja viori na vjetru simbiolizira raširena krila...

1 | Author: YouTube foto: YouTube

A svima nam poznati Mercedes kao zaštitni znak nosi trokraku zvijezdu, taj vrlo domišlat i pametno složen logotip simboizira dominaciju tvrtke na kopnu, moru i u zraku. Nastao je 1909., a godinu dana kasnije njime su se počeli označavati svi Daimlerovi proizvodi. Mitsubishi kao i Mercedes koristi trokraki dizajn, a objašnjenje se skriva u samom imenu tvrtke.

BMW Z4 M40i First Edition M40i Idealan mladenački auto? Stigao novi atraktivni BMW Z4

Mitsu označava broj tri, a riječ hishi (čita se bishi) u japanskom se jeziku koristi za opisivanje dijamantnog oblika. Osnivač tvrtke Yataro Iwasaki upravo je zato odabrao takav logo s tri lista Tosa Clana i tri naslagana romba koji su simbol njegove obitelji. Na našem se popisu našao još jedan 'nijemac', a to je poznati bavarski BMW, čiji je logo nastao prema bojama zastave Slobodne Države Bavarske.

Mercedes logo | Author: instagram foto: instagram

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.