Početna Magazin 139 pregleda

Grb pobijedio simbole? Imamo li nove registracijske tablice?

NOVE REGISTARSKE OZNAKE
Vidi galeriju 1/3
Grb pobijedio simbole? Imamo li nove registracijske tablice? Grb pobijedio simbole? Imamo li nove registracijske tablice? Grb pobijedio simbole? Imamo li nove registracijske tablice?

Nove registarske pločice navodno su dogovorene. Koristi se dizajn Gordana Resana, riječkog dizajnera i trećenagrađenog na MUP-ovu natječaju. Navodno su simboli izbačeni, a grb se nalazi na novim oznakama? Još samo kad bi bilo bilo kakvih pločica da se vozila mogu registrirati

Na RTL-u se pojavio izgled novih registarskih tablica, koje su slične prijedlogu koje je dao Gordan Resan, riječki dizajner i trećenagrađeni na MUP-ovu natječaju. Na televiziji je pokazano novo kompromisno rješenje. Na tragu onoga što je sada već bivši ministar kao mantru ponavljao. Ostojić je nakon što je izgubio trogodišnju bitku s nametanjem simbola umjesto grba na kraju shvatio da je najbolje sve to pomiriti. Indikativno je da registarskih oznaka nema u stanicama za tehnički pregled i da se čekaju nove. Jeli ih nova vlast već mogla izraditi, ili je riječ o podmetnutnom "kukavičjem jajetu" bivše vlasti?

Sve su to špekulacije o kojima Vlaho Orepić, novi ministar policije nije htio polemizirati. Jedino je kazao kako je nova vlast na tragu vrlo brzog rješanja! Neki su to shvatili kao preuzimanje štafetne palice starog ministra!

NOVE REGISTARSKE OZNAKE | Author: RTL Screenshot foto: RTL Screenshot

Riječanin je bio jedan od rijetkih dizajnera koji se već na samom natječaju pojavio s kompromisnim rješenjima koja su uključivala i HR grb, ali ti mu radovi nisu ušli u izbor zbog pravila natječaja. Sad se pokazuje da je bio vidovit.

Upravo tako što je pred kraj mandata zagovarao Ostojić koji je izrijekom kazao da će hrvatski grb ipak dobiti mjesto na tablici, iako je prvotno natječaj bio zadan da je dizajnerima sugerirao simbole (kvadrate), a negirao heraldiku... Možda bi to i sam Ostojić proveo do kraja da se nije intenzivno počeo baviti migrantima. Ipak, sve upućuje kako je njegova mantra i želja da nešto ostane iza njega uspjela!

NOVE REGISTARSKE OZNAKE | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Prva tri nagrađena rada

Pred 9 mjeseci objavili smo u Auto startu priču s Gordanom Resanom, predsjednikom Društva arhitekata Rijeka, čije je idejno rješenje dobilo treću nagradu na natječaju koji je raspisan pred gotovo tri godine. U međuvremenu se svašta događalo. Ministar Ostojić na kraju mandata kao mantru je ponavljao kako će on donijeti odluku. Bilo mu je najbliže rješenje upravo Resanovo. Zbog migrantske krize sve je to palo u drugi plan, a danas je na RTL-u pokazana upravo Resanova pločica kao moguće rješenje, a ni novi ministar nije bio zakopčan do kraja.

Je li to Orepić na tragu Ostojića? Hoće li trećenagrađeni postati i pobjednikom natječaja? Sve su to pitanje koja je danas otvorio RTL, a mi prenosimo što nam je prošle godine u ekskluzivnom razgovoru govorio Rean, dizajner koji je bio najviše sklon kompromisima.

NOVE REGISTARSKE OZNAKE | Author: RTL Screenshot foto: RTL Screenshot

-Tražilo se da se u natječajnom zadatku za nove registarske pločice ne ide s rješenjima isticanja obilježja poput grba i zastave. Ako je netko htio, mogao je ponuditi i rješenje s grbom, ali, ponavljam - tražili su da tako ne bude.

Izjavio nam je to Gordan Resan, predsjednik Društva arhitekata Rijeka, čije je idejno rješenje dobilo treću nagradu na natječaju koji je prije više od dvije godine počeo pripremati i lani u prosincu raspisao MUP, a pokupilo je na internetskim mrežama i u medijima najviše glasova građana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.