Početna Magazin 827 pregleda

Idete li autom na odmor? Ove 'sitnice' mogu sve upropastiti

1

Iznenadni kvar, gužve, vrućine... gomila 'sitnica' može vam upropastiti početak godišnjeg odmora, a uz ove savjete možete poduzeti puno kako biste ih izbjegli na vrijeme

Škola je gotova, godišnji počinju i mnogi su u pripremama za ljetni odmor. To znači da ćemo automobilima uskoro krenuti na putovanja duža od onih na koja smo naviknuti kroz godinu pa zbog toga trebamo i automobil pripremiti za godišnji odmor, kako bismo bili sigurni da će to putovanje proći bez briga. 

Provjera ulja

Ako redovito servisirate automobil, ne biste trebali imati problema s uljem. No, ako je prošlo nekoliko mjeseci od promjene svakako biste trebali provjeriti razinu ulja i dotočiti po potrebi. 

Pregledajte gume

1 | Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Dugo putovanje znači i da će gume biti pod velikim opterećenjem, stoga je ovo dobro vrijeme da pregledate u kakvom su stanju i je li potrebna zamjena zbog starosti ili istrošenosti. Ako niste sigurni u istrošenost, posjetite vulkanizera. No, u svakome slučaju prije putovanja napumpajte gume ovisno o  broju putnika i teretu koji ćete voziti. 

Prekontrolirajte tekućine

Osim tekućine za pranje stakala, kao i ulja u motoru, automobil ima i druge tekućine koje valja prekontrolirati. Rashladna i tekućina servoupravljača, kao i tekućina za kočnice također trebaju kontrolu.

Radi li 'klima' kako treba?

1 | Author: Davor PuklavecPIXSELL foto: Davor PuklavecPIXSELL

Na ovim visokim temperaturama prvo što uključujemo u autima je klimatizacijski uređaj i zbog toga moramo biti sigurni da je potpuno ispravani da su filtri čisti. 

Svjetla i sigurnosna oprema

Prije putovanja provjerite jesu li sva svjetla ispravna. Ne zaboravite ni signalizaciju na prikolici ili kamperskoj prikolici ako i nju vozite na odmor. 

Sigurnosna oprema svima uglavnom stoji u autu, no bacite pogled i provjerite imate li sve rezervne žarulje, je li prva pomoć puna i je li rezervni kotač napumpan. 

Naravno, sve ovo može se prepustiti stručnjacima, u brojnim brzim servisima može se najvažnije točke automobila prekontrolirati s malo novca. 

1 | Author: Pixabay foto: Pixabay

Brojni vozači baš i nisu previše marljivi s pranjem automobila kroz godinu, ali putovanje na odmor je najbolje vrijeme za temeljito pranje automobila. Usto, prije kretanja na put opremite se vodom - osobito za slučajeve velikih gužvi na autocestama. 
Za planiranja putovanja obratite pažnju i na vremensku prognozu i stanje na cestama kako biste unaprijed isplanirali rutu i izbjegli gužve.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.